Festival OHS 2023: najboljše prenove

Festival OHS 2023: najboljše prenove

četrtek, 13. april 2023

Jutri, 14. aprila 2023, se začenja že 14. festival Odprte hiše Slovenije, ki obiskovalcem odpira vrata v primere vrhunske arhitekture in omogoči, da jo doživimo v živo. Do nedelje se prijavljeni lahko na brezplačnih ogledih srečate z arhitekti in uporabniki izbranih primerov kakovostne domače arhitekturne produkcije.

Več o festivalu in prijave na povezavi.

Pri Kajži smo izbrali nekaj predlogov za oglede najboljših prenov, ki se jih lahko udeležite na letošnjem festivalu. Nekaj izbranih projektov smo že predstavili tudi na naši spletni strani.

Jan Šimnovec: Stanovanje Novi trg

Stanovanje, ki je del kmečke domačije iz 19. stoletja, združuje funkcionalnost sodobnega bivanja in duh več generacij, ki so skozi stoletja živele na domačiji. V ospredje vsakega prostora je najprej postavljena potreba naročnika: slog zasebnega, socialnega in poklicnega življenja je definiran skozi novo unikatno opremo. Kot dialog novega in starega so stene na novo definirane kot fragmenti preteklosti in v sliki ujeti spomini.

Termin ogleda ned. 16. 04. 2023 ob 11:30; ned. 16. 04. 2023 ob 12:30

Prijave tukaj.

Mateja Panter: Hiša 1797

Hiša stoji v urbanistično zaščitenem jedru naselja Dob in odraža v stoletjih ohranjen značilni arhitekturni vzorec. Pred prenovo jo je večina obravnavala kot problem na zemljišču, ki ga bo potrebno odstraniti. Po prenovi hiša predstavlja ne le identiteto krajanom, temveč tudi dodano vrednost mikroprostora in poseben doprinos k bogatitvi pestrosti stavbne dediščine in kulturne krajine Slovenije. Prenovo v štiri apartmaje osmišlja predvsem njena vsebina; hiša ponuja šarm starih časov in je obenem prilagojena sodobnemu uporabniku.

Termini ogledov sob. 15. 04. 2023 ob 12:00; sob. 15. 04. 2023 ob 13:00

Prijava tukaj.

a2o2: Hiša MM

Hiša v središču Domžal je bila ena redkih še ohranjenih tipičnih hiš v naselju. Ohranjanje kvalitetne stavbne dediščine je za prostor pomembno, saj ohranja njegov prostor-čas, večplastnost grajenega tkiva in njegovo identiteto. Avtorji upajo, da bi ta stavba lahko predstavljala alternativni in finančno primerljiv pristop k prenovam hiš, ki je dolgoročno vzdržen. Pri prenovi so notranjost hiše izčistili in obdržali elemente, ki ohranjajo ambient stare zgradbe. Novi posegi so odmaknjeni od starih zidov in se od njih ločijo tudi po materialnosti.

Prijava tukaj.

RVA – Robert Veselko: Hiša na Krasu

Na robu nekoč kamnoseške vasice Kal, kjer se vas izteka v okoliška polja, stoji Hiša na Krasu. Naročnika sta želela rekonstruirati in dograditi manjšo obstoječo hišo in jo spremeniti v zdrav, trajnosten družinski dom, povezan z lokalnim izročilom. Členjena zasnova omogoča dinamično prehajanje prostorov in optimalne razglede na okoliško pokrajino. Kamen iz lokalnega kamnoloma, les, apno in v notranjosti tudi ilovica dajejo hiši pridih topline in domačnosti.

Prijava tukaj.

Domačija na Golem vrhu – Cmokovina

Obnovljena domačija je umeščena v osrčje Kozjanskega regijskega parka. Stavbe, ki kljub sodobni obliki odsevajo stavbarsko znanje prednikov, so nastale s preučevanjem tradicionalne kozjanske arhitekture. Sestav je umeščen na temelje prvotnih stavb. S ponovno gradnjo je tako oživela kozjanska domačija, ki je imela na enem od notranjih tramov hiše izpisano letnico nastanka 1854. Na posesti so poleg hiše še skedenj, ki je hkrati prostor za avtomobile in kolesa, drvarnica in letna kuhinja, ki je obenem prostor za pripravo hrane in zunanji prostor za druženje.

Termin ogleda: ned. 16. 04. 2023 ob 10:30

Prijava tukaj.

Poslovni objekt Vergarijev trg / Palača Sabini-Grisoni

Palača Sabini-Grisoni je nastala s prezidavami več starejših stavb iz 18. in 19. stoletja. Prenova prostorov je bila zasnovana tako, da je projekt upošteval vse sodobne prostorske in statične zahteve, istočasno pa so in situ ohranjeni kakovostni zgodovinski elementi in nekatere od odkritih stenskih poslikav. V stavbi se danes spet izvaja poslanstvo zakoncev Grisoni, saj namesto nekdanje sirotišnice v njej delujejo različni socialno-varstveni programi. Palača je bila med gradnjo razglašena za kulturni spomenik.

Termin ogleda sob. 15. 04. 2023 ob 13:00; sob. 15. 04. 2023 ob 14:00

Prijave tukaj.

Medprostor: Nadkritje ostalin cerkve sv. Janeza Krstnika v Žički kartuziji in začasni lapidarij

V zožitvi zaključka doline sv. Janeza Krstnika stoji zgornji samostan Žičke kartuzije. Višinsko dominanto samostana predstavlja velika redovna cerkev sv. Janeza Krstnika. Obiskovalec ob vstopu v samostan opazi ambient obzidja, nad katerim se pne prostorski klicaj, gotska cerkev s strmo streho. Gre za konceptualno izredno domišljeno rešitev, ki v več ključnih točkah razrešuje vsaj pol stoletja stare dileme glede sprejemljivosti posegov v historično stavbno substanco in vprašanja načina njenega nadkritja.

Termin ogleda ned. 16. 04. 2023 ob 10:00

Prijave tukaj.

Marjetica Potrč, Romana Kavčič: Pot Štorta

Pešpoti med vrtovi so tradicionalne poti, ki vodijo iz središča mesta Piran do zelenega hriba z obdelovanimi vrtovi in oljčniki. Ti obdajajo mesto kot zeleni pas. Pešpoti so del kulturne krajine mesta, ki skoznje tudi diha. Ohranjena in vzdrževana mreža javnih pešpoti omogoča dostop in povezuje prostor. S popravilom teh poti se neformalne delavnice osredotočajo na ohranjanje poti za prihodnje generacije. Projekt med drugim tudi opominja, da so poti med vrtovi skupno dobro in eden od ključnih elementov v mozaiku trajnostnega mesta.

Termin ogleda ned. 16. 04. 2023 ob 12:00

Prijave tukaj.

Vabljeni k prijavi in ogledu kakovostnih prenov!

Radi bi vam poslali pismo!

Kajžin novičnik: praktični nasveti, zanimive nepremičnine, dobre prakse.