Mateja Panter: Hiša 1797

Mateja Panter: Hiša 1797

torek, 14. junij 2022

Ob obdelavi stare hiše v zaščitenem središču naselja Dob je arhitektka Mateja Panter stopila v vlogo naročnice in načrtovalke hkrati. Rezultat je odlična prenova tradicionalne stanovanjske hiše, ki jo je pred tem večina okoliških prebivalcev že odpisala.

Kljub temu, da stojita v zaščitenem urbanem središču Doba, pa stavbi na zemljišču nista bili zaščiteni sami na sebi. Hiša, ki naj bi po pričevanju nekdanje prebivalke Vide Detela datirala v pozno 18. stoletje, natančneje v leto 1797, je bila ob nakupu v tako slabem stanju, da so nepremičninski posredniki pravzaprav prodajali prej zemljišče kot pa samo stavbo. Da bi se hiša ohranila, je želela le nekdanja lastnica, ki je poznala njeno bogato zgodovino. A prav nizka cena in izziv prenove sta nazadnje privedla do tega, da je hiša prišla v prave roke. Arhitektka Mateja Panter se je odločila, da v stari stavbi zasnuje turistično dejavnost, skupaj s Francijem Kekom pa sta leta 2019 projekt Hiša 1797 prijavila tudi na javni poziv za uresničevanje ciljev Strategije lokalnega razvoja »LAS Za mesto in vas«, kjer sta pridobila sredstva za prenovo. Različnim možnostim sofinanciranja prenove je namenjen cel sklop našega spletnega tečaja prenove starih hiš, kjer govorimo tudi o LAS-ih.

Večina sanacijskih del je bila opravljena v letu 2020. Konstrukcijski elementi so bili obnovljeni, zaščiteni in ohranjeni, ponekod, kjer je bilo to potrebno, pa tudi statično ojačani. Izvedena je bila sanacija temeljev, dodane so bile nove hidroizolacije in pa drenaža. Hiša je sicer ohranila iste gabarite, velikost in postavitev okenskih odprtin, obnovljeno strešno kritino, restavrirano in novo stavbno pohištvo ter ohranjen vrt s sadovnjakom. V hiši so danes štirje turistični apartmaji, med katerimi je največji namenjen tudi predavanjem, druženjem ter delavnicam. Štiri enote nosijo imena po znanih ljudeh, ki so v hiši živeli ali jo obiskovali. To so apartma Fran Detela, poimenovan po slovenskem pisatelju, katerega pohištvo je ohranjeno v hiši; suita Ivo Detela, poimenovana po županu Doba, ki je v hiši živel in imel v tej sobi občinsko pisarno v letih od 1927 do 1941; apartma Hinko Smrekar, ki je poimenovan po znamenitem slovenskem ilustratorju, ki se je kot študent v tej hiši družil z Detelovima fantoma, sošolcema z Dunaja; apartma Julij Betetto pa je poimenovan po evropsko priznanem opernem pevcu, ki se je kot dunajski študent tudi družil z Detelovima fantoma in prihajal v to hišo.

Pomembno je, da se zavedamo, da je spoštljivo ohranjanje in naseljevanje starih stavb več kot le trend, ujet na privlačne fotografije. V poplavi prenov, ki se zanašajo le na površinsko, estetsko vrednost, je prenova, ki resnično spoštuje zgodovino hiše, prava osvežitev.  

Ime projekta: Hiša 1797

Avtor projekta: Mateja Panter

Investitor: zasebni, evropska sredstva LAS

Lokacija: Dob pri Domžalah

Fotograf: Miran Kambič

Leto načrtovanja: 2020

Leto izvedbe: 2021

Površine:

Pritličje: 122 m²

Podstrešje: 105 m²

Parcela: 536 m²

Pozidana površina: 178 m²

Projektanti:

Gradbene konstrukcije: Matjaž Kodek, Costa d.o.o.

Izvajalci:

Glavni izvajalec gradbeno-obrtniških del: Point-a d.o.o.

Radi bi vam poslali pismo!

Kajžin novičnik: praktični nasveti, zanimive nepremičnine, dobre prakse.