JBV Designworks: Radovna

JBV Designworks: Radovna 8

torek, 19. april 2022

Hiša Radovna v Triglavskem narodnem parku od zunaj ohranja večino značilnosti tamkajšnjih tradicionalnih hiš, v notranjosti pa je doživela celovito prenovo.

“Hiša Radovna je bila bližje prenovi kot predelavi. Hiša je bila prepojena z zgodovino in ohraniti smo je želeli kar največ. Cilj je bil, da zunanjost ohranimo čim bolj zvesto nekdanji podobi. Ker hiša stoji na strogo reguliranem območju Triglavskega narodnega parka, smo morali delati znotraj okvirov točno določenih parkovnih pravil,” povedo pri JBV Designworks. Zunanjost hiše je ohranila vse tipične elemente: dvokrilna okna s polkni, vrata, lesene zatrepe, čope in naklon strehe. Več drznosti pa je bilo prisotne v notranjosti, saj so arhitekti k obstoječemu volumnu stavbe priključili še obstoječ lesen prizidek in s tem povečali tlorisno površino. Podrli so tudi nekaj predelnih sten in s tem odprli prostor. “Hiša je danes v notranjosti bistveno drugačna, kot je bila. Prostor smo morali odpreti, skedenj spremeniti v spalnice, drvarnico pa spremeniti v kuhinjo.”

Hiša je sicer namenjena oddajanju, v njej je mogoče preživeti prijetne počitnice. “Cilj notranje opreme je bil ustvariti sodobno ribiško kočo z brezčasnimi oblikovalskimi elementi. Investitorji so imeli že kar nekaj kosov, ki smo jih lahko uporabili pri zasnovi opreme. Z izborom materialov smo se želeli pokloniti okoliški pokrajini lesa in kamna. Zunanje materiale smo želeli prenesti v notranjost. Moj najljubši kotiček prenove so stoli za opazovanje okolice. Edina stvar, ki tu manjka, je zvok reke, ki teče le lučaj od hiše, in se je iz notranjosti ne sliši.”

Ime projekta: Radovna 8

Avtor: JVB Designworks

Fotografije: Vida Dimovska

Lokacija: Radovna, Slovenija

Leto načrtovanja: 2020

Leto izvedbe: 2021

Površina pritličja: 77,2m2

Površina nadstropja: 85,5m2

Vodja projekta: Jade van Baaren

Konstrukcije: PVP d.o.o.

Električne instalacije: Elkord Aljoša Kordiš s.p.

Kuhinja: Mizarstvo Podjed

Stopnice in vrata: Konstrukcije Gašper

Talne obloge: Parketarstvo Pavlič

Polaganje ploščic: Marko Golob s.p.

Keramika: Dohe

Kopalniško pohištvo: Christina Rubinetterie

Kamin: Kamini Kočevar, Trend kamini

Zavese: UVA Javornik

Radi bi vam poslali pismo!

Kajžin novičnik: praktični nasveti, zanimive nepremičnine, dobre prakse.