Dogodki

16. junij 2022 ob 19:00

ustvarjalni laboratorij Krater

Ekovas Mokri Potok

Hiša plava proti toku: alternativne in skupnostne bivalne prakse

Na junijskem večeru bomo gostili prebivalce ekovasi Mokri Potok, nekdaj porušene vasi na Kočevskem, ki jo danes znova naseljuje in oživlja pisana skupnost. Ekovas si prizadeva promovirati samooskrben in trajnosten način bivanja, ohranjati tradicijo in vpeljevati najsodobnejše trajnostne tehnologije. Organizirajo delavnice naravne gradnje, gostijo prostovoljce in se ukvarjajo z ekološko pridelavo hrane – vse to pa bodo tudi teme, o katerih bomo govorili na tretjem večeru cikla o alternativnih načinih bivanja.

19. maj 2022 ob 19:00

ustvarjalni laboratorij Krater

Ira Zorko in sobivanje pri graščini Podgrad

Hiša plava proti toku: alternativne in skupnostne bivalne prakse

Platforma Kajža – stičišče za prenovo in trajnostno bivanje – na Kraterju gostuje s serijo mesečnih dogodkov s skupnim naslovom Hiša plava proti toku. Na vsakem izmed večerov bomo govorili s posameznikom ali kolektivom, ki s svojo bivalno prakso odstopa od ustaljene norme življenja v enodružinski hiši ali stanovanju, pogovor pa bo tekel o skupnostnem bivanju, samooskrbi in drugačnih vizijah sveta.

Na majskem večeru se nam bo pridružil arhitekt Ira Zorko, eden izmed pionirjev uporabe naravnih gradbenih materialov pri nas in neutruden promotor sonaravne arhitekture, ki je pred leti postal lastnik graščine Podgrad pri Vranskem. Posestvo zdaj deluje kot odprt in sprejemajoč prostor sobivalne skupnosti, ki graščinske objekte zlagoma prenavlja. V pogovoru bomo Iro Zorka povprašali o prednostih in izzivih sobivanja, načelih trajnostne prenove in tem, kako gradovom zagotoviti novo življenje.

21. april 2022 ob 19:00

ustvarjalni laboratorij Krater

Sobivanje ob gozdu

Hiša plava proti toku: alternativne in skupnostne bivalne prakse

V aprilu na Kraterju začenjamo s serijo mesečnih dogodkov s skupnim naslovom Hiša plava proti toku. Na vsakem izmed večerov bomo gostili posameznika ali kolektiv, ki s svojo bivalno prakso odstopa od ustaljene norme življenja v enodružinski hiši ali stanovanju, pogovor pa bo tekel o skupnostnem bivanju, samooskrbi in alternativnih bivalnih praksah.

Na prvem izmed večerov bomo gostili skupino mladih zanesenjakov, ki deluje pod imenom Sobivanje ob gozdu. Urša, Neža in Miha Belak postopoma obnavljajo pradedkovo kmetijo v bližini Vojnika, obenem pa na njej gradijo prijazno in odprto skupnost. Njihova vizija je ustvariti prostor harmoničnega medsebojnega sobivanja in sobivanja z obdajajočo naravo. V pogovoru bomo izvedeli več o njihovi zgodbi, prednostih in izzivih sobivanja, samooskrbi in načrtih za prihodnost.

Ostanite z nami! Če želite biti obveščeni o vseh novicah v zvezi z našimi dogodki, se naročite na novičnik ali nam pišite na info@kajza.si