Stanovanje v stavbi nekdanje žage

Stanovanje v stavbi nekdanje žage

Ouest: PSG

sreda, 8. junij 2022

Zračno in barvito domovanje je urejeno v prostorih nekdanje žage v belgijskem Gentu.

Na zemljišču sredi stavbnega bloka v Gentu je stala opuščena stavba lesne žage, ki sta jo kupila mlajša naročnika. Lokalni predpisi so dovoljevali, da so arhitekti polovico obstoječe stavbe dejansko lahko spremenili v stanovanje. Vse glavne funkcije so umeščene v kompaktno in dobro izolirano ‘zimsko hišo’ na južni strani. Poleti pa se hiša razširi in postane skoraj dvakrat večja, saj je v uporabi tudi veliko igralno podstrešje za otroke in atelje v pritličju, ki se po potrebi spremeni v garažo.

Prostori se nizajo okoli osrednje dvovišinske dnevne sobe, ki omogoča povezovanje med spalnicami in igralnim podstrešjem zgoraj ter kuhinjo in bivalnimi prostori spodaj. Različni segmenti hiše se med seboj razlikujejo glede na orientacijo in svetlobne pogoje: velika kuhinja se odpira proti jugu, dnevni prostor osvetljuje zenitalna svetloba, vstopni portik pa se odpira proti vrtu.

Fasada je izolirana od znotraj, da bi ohranila obrabljeno zunanjo podobo obstoječe stavbe. Ta je postala mozaik starih in novih opek, obstoječih jeklenih preklad in dodanih betonskih detajlov. Nov betonski venec dodaja k masivnosti volumna in in zaključuje streho. Okna so aluminijasta, zakriva jih fasadna opeka, medtem ko so vrata lesena.

“V notranjosti smo poskušali ustvariti uravnoteženo, toplo atmosfero, pri čemer smo uporabili preproste materiale in tehnike, saj sta naročnika nekaj izvedbenih del dokončala sama. Dodali smo leseno sedišče pred kuhinjskim oknom, osvetljene niše za zbirko plošč in druge drobne predmete, v zgornjem nadstropju smo vgradili rabljen hrastov parket, v dnevni sobi pa dodali vgrajeno korito za rastline,” povzemajo Ouest.

Arhitektura : Ouest Architecture
Površina: 300m2
Lokacija: Gent, Belgija
Leto izvedbe : 2017-2018

Radi bi vam poslali pismo!

Kajžin novičnik: praktični nasveti, zanimive nepremičnine, dobre prakse.