Ekološko sobivanje v prenovljeni dediščini

Ekološko sobivanje v prenovljeni dediščini

ponedeljek, 25. oktober 2021

V Essnu je v velikem kompleksu nekdanjih konjušnic nastal projekt ekološkega skupnostnega bivanja, ki v vseh pogledih predstavlja zgleden primer organizacije bivanja v prihodnosti. Qville se imenuje po karantenskih konjušnicah, kjer so nekdaj izolirali konje na obrobju Essna, preden so ti prečkali mejo med Belgijo in Nizozemsko, da bi se prepričali, da ti ne prenašajo nobene bolezni. Kompleks je bil spomeniškovarstveno zaščiten, arhitektom iz pisarne B-architecten pa je uspelo kljub omejitvam v njem urediti sodobna bivališča.

Investitor HEEM je pionir skupnostnega bivanja in bivalnih kooperativ v Belgiji in je uredil že več takšnih projektov. Sicer se njihov princip skupnostnega bivanja ne razlikuje dosti od načrtovanja povsem običajne stanovanjske soseske: investitor skupaj z nekaterimi kupci, ki so znani vnaprej, založi denar za prenovo, zaradi skupnega vložka pa je na lokaciji mogoče realizirati tudi bistveno več skupnih prostorov in deljene infrastrukture, kot če bi šlo za komercialno gradnjo. Stanovanja v Qvillu, ki obsegajo od ene do štirih spalnic, so tako na voljo za cene od približno 165.000,00€ do 250.000,00€. Cena, primerljiva z ljubljansko – a obenem ponuja trajnostni pristop, varovanje kulturne dediščine in gradnjo skupnosti. Vseh 44 enot je skoraj-nič energijskih.

Ozke in dolge stavbe, v katerih so bile nekdaj urejene konjske staje, so danes pregrajene v manjše enote z velikimi odprtimi bivalnimi prostori in obojestransko osvetlitvijo. Vsaka izmed enot ima majhen delež lastnega vrta, a ima tudi dostop do skupnih zelenih površin. Kot poudarjajo pri HEEMU, je v projektih skupnostnega bivanja zasebnost stvar individualnih dogovorov: načeloma lahko vsaka enota fukcionira sama zase, a s spodbujanjem souporabe določenih prostorov in sodelovanja lahko prebivalci v takšnem naselju vedno računajo na to, da jimm bodo sosedje pripravljeni priskočiti na pomoč, skupaj pa bodo lahko organizirali tudi razne prireditve, bolšje sejme in druženja za otroke.

V Qvillu so urejene postaje za dostop do carsharing storitev in napajalne postaje na solarno energijo. Znotraj soseske je avtomobilski promet prepovedan, dostopna pa so javna kolesa in velike skupne kolesarnice. Poskrbljeno je tudi za javni program: v obodnih objektih so urejene turistične nastanitve in bar, ki spodbuja družabno življenje. V enem od objektov je bazen za skupno rabo, v drugem družabni center s telovadnico. Zakaj se takšna ureditev danes zdi skoraj eksotična? Jasno je, da je z delitvijo stroškov in zgoščanjem prebivalstva mogoče marsikaj, kar sicer ne bi bilo. Zakaj se tudi pri nas ne usmerjamo proti gradnji skupnosti, varovanju dediščine in kakovostni arhitekturi? Če so preseženi parcialni interesi in individualne razlike, je mogoče vse.

Arhitekti: B-architecten

Ime projekta: Qville

Leto izgradnje: 2020

Lokacija: Essen, Belgija

Površina: 5.966 m²

Investitor: HEEM

Ekipa: Christophe Combes, Evert Crols, Mira De Winne, Dirk Engelen, Jenne Gits, Sven Grooten, Inês Lourenço, Steven Stessens, Sietse Van Doorslaer, Brecht Van Duppen

Fotografije: Lucid


Radi bi vam poslali pismo!

Kajžin novičnik: praktični nasveti, zanimive nepremičnine, dobre prakse.