Aramé Studio: Can Daudor

Aramé Studio: Can Daudor

Življenje v hiši iz 18. stoletja

četrtek, 28.10.2021

Španski arhitekti so v starem skednju uredili stanovanjsko hišo za ambiciozne nove lastnike, ki želijo v opuščenem kmetijskem kompleksu vzpostaviti središče za vzrejo konj.

Kompleks Masia de Can Perpinyà je bil zgrajen v 18. stoletju. »Masia« v španščini pomeni »kmečka stavba« oziroma gospodarski objekt, in stavba, s katero so imeli opravka arhitekti iz pisarne Aramé Studio je zares prav to. Kljub temu, da je bila več kot 200 let v uporabi kot hlev in kot skedenj, pa je v zadnjih nekaj letih doživela preobrazbo v stanovanjsko hišo.

Po tem, ko je bila stavba leta 2000 po večstoletni uporabi zapuščena, jo je pred nekaj leti kupil nov lastnik, ki se namerava v starem kompleksu ukvarjati z vzrejo konj. Skedenj pa je zaradi svoje prostornosti, dobre ohranjenosti in primerne lege znotraj kompleksa postal idealen kandidat za preureditev v stanovanjsko hišo. Novi dom je urejen v dveh etažah, ki imata ločene vhode glede na namembnost: zasebni vhodi so ločeni od tistih, ki so namenjeni delu na kmetiji. Nadstropji sta med seboj povezani z odprtim stopniščem, ki omogoča neprestano vizualno komunikacijo med njima. Pritličje je zasnovano kot odprt in pretočen prostor, ki ga zaznamujejo tudi velikodušno dimenzionirane stenske odprtine. Te notranjost povezujejo s čudovito okoliško krajino in omogočajo pristen stik z naravo. V središču prostora kraljuje ognjišče kot prvinski prostor srečevanja in druženja.

V skoraj kvadratnem izvirnem tlorisu je ohranjen ves značaj nekdanjega prostora, ki pa ponuja vse za udobno sodobno življenje.

Prenova: Aramé Studio

Ime projekta: Can Daudor

Leto izvedbe: 2019-2021

Površina: 250 m²

Fotografije: DEL RIO BANI


Radi bi vam poslali pismo!

Kajžin novičnik: praktični nasveti, zanimive nepremičnine, dobre prakse.