Sanja Premrn: “Naučiti se bomo morali reciklirati hiše”

Sanja Premrn: “Naučiti se bomo morali, kako reciklirati hiše”

četrtek, 04. november 2021

Arhitektka Sanja Premrn odgovarja na tri vprašanja o prenovi.

Zakaj je prenova dolgoročno vzdržnejša opcija kot novogradnja?

Tako kot smo se naučili reciklirati embalažo, se bomo morali naučiti reciklirati tudi hiše. 

Prenova pa ni boljša samo iz okoljskega vidika, temveč tudi iz estetskega; osebno z veliko žalostjo gledam zapuščene prazne hiše, sploh če so ena zraven druge. Že v otroštvu sem nemočno opazovala, kako so stare hiše v jedru vasi propadale, na robu so se pa gradile nove, in želela sem si, da bi se to spremenilo.
Sedaj sem vesela, da se vedno več naročnikov obrača name in lahko vsaj malo pripomorem h kakovostni prenovi.

Kaj vas osebno pri srečevanju s starimi stavbami najbolj navdušuje?

Tiste zelo stare kamnite ali lesene so šarmantne in res takoj navdušijo. Običajno si jih želiš obnoviti v prvotni obliki in izgledu, mogoče samo z večjimi okenskimi odprtinami in malo posodobljene. Kar mi da posebno zadovoljstvo, saj je nečemu povrniti prvotni sijaj nekaj najlepšega. Tiste malo manj stare, ki so običajno prevelike s premajhnimi prostori, so pa druga zgodba. 

Ko podremo predelno steno in se prostori združujejo, nastane funkcionalna celota – to je poseben izziv, ki mi zelo leži. Naročniki so vedno presenečeni (še sama sem velikokrat presenečena), kako malo je treba, da je hiša popolnoma preobražena.

Pri zunanjosti se v bistvu bolj namučimo – fasado sicer lahko prebarvaš, redkokdo pa je pripravljen vlagati ogromne vsote denarja v drage obloge. Dobra rešitev se mi zdi zelenje, zato vedno več pozornosti posvečam tudi temu.


Ali je vsaka stara hiša vredna ohranjanja ali je kakšno bolje tudi porušiti? Kako pri svojih projektih sodelujete s strokovnjaki gradbeniki in statiki, da presodite stanje konstrukcije?
Nikakor ni vsaka hiša vredna prenove: če je konstrukcija že preveč načeta in hiša nima posebnih kvalitet, se mi prenova ne zdi smiselna. Sodelujem predvsem s statikom, on pride na ogled in poda svoje mnenje. Ko dobimo zeleno luč iz njegove strani, si objekt ogledamo še z izvajalcem, ki je specializiran za sonaravno prenovo. 

Običajno niti ni taka dilema, ali bi obnavljali. Naročniki načeloma želijo prenoviti, če pa je stanje res tako slabo, se to vidi že na prvi pogled.

Na tri Kajžina vprašanja o prenovi je odgovarjala Sanja Premrn. Več o njenem delu in projektih: https://www.sanjapremrn.com/

Radi bi vam poslali pismo!

Kajžin novičnik: praktični nasveti, zanimive nepremičnine, dobre prakse.