Delavnica naravne gradnje na posestvu Podgrad

Delavnica naravne gradnje na posestvu Podgrad

torek, 11. april 2023

Vabljeni na delavnico naravne gradnje, ki bo obsegala polaganje trstičnih plošč, montiranje stenskega gretja in izdelavo ilovnatih ometov.

Delavnica se bo odvila 14., 15. in 16. aprila 2023 z začetkom v petek, 14. aprila, ob 10.00 na posestvu Podgrad, Prapreče 2, 3305 Vransko.

Naravna gradnja počasi a vztrajno pridobiva na veljavi in vedno več ljudi si želi pridobiti praktične izkušnje, da bi jih kasneje uporabili pri obnovi in gradnji lastnih bivališč. Na tem področju se odpirajo tudi številne nove poklicne možnosti. Na delavnici bodo sodelovali trije izkušeni mojstri naravne gradnje:

Tone Pugelj (Gnezdo) – trstične plošče

Andrej Petrovčič – (Simep) stensko gretje

Janez Jordan (Kmetija Veles) – ilovnati ometi

Posestvo Podgrad nadaljuje pot preobrazbe v smeri potrebam časa primernih oblik druženja, izobraževanja in kulture; v prvi vrsti kulture odnosov, odnosa do narave, od pridelave hrane pa vse do terapevtike,  umetnosti in pedagogike. Groba gradbena dela na graščini so zaključena, na vrsti je razvod elektrike, vodovod s kanalizacijo in ogrevanje skupaj z izdelavo tlakov in stenske izolacije. Ob praktičnem delu, ki bo sestavljeno iz:

– pritrjevanja 3 cm debelih trstičnih plošč na notranji strani obodnih zidov

– pritrjevanja in razvoda cevi stenskega gretja na trstične plošče

– ometavanja tako pripravljenih sten z ilovnatim ometom

bo uvodoma predstavljen koncept obnove v nekaterih delih več kot 900 let stare stavbe. Sproti bodo predstavljeni ter podrobno razloženi tehnični vidiki posameznih postopkov. 

Začeli bomo v petek ob 10.00 in zaključili v nedeljo. Podrobnejši urnik prejmete ob prijavi! Nujna so delovna oblačila in rokavice! Veseli bomo, če bo kdo od udeležencev lahko s sabo prinesel vrtalnik za luknje v steno za pritrjevanje trstičnih plošč.

Graščina v sedanjem stanju nudi bolj ali manj taborniško izkušnjo nočitve s kompostnim straniščem in “Wim Hof” kopalnico. Voda je izvirska, hrana bo veganska brez glutena, ste pa vabljeni, da prinesete s sabo kakšne priboljške, še posebej, če imate sami kakšne posebnosti pri prehrani. Zaradi lažje organizacije se prosim prijavite (klikni tukaj), Vpišite se tudi glede prevoza za boljšo uvodno socializacijo in za slabšo (manjšo) porabo goriva! 

Za pokritje materialnih stroškov delavnice in honorarjev mentorjev udeležence organizatorji naprošajo za prostovoljni prispevek v višini 45 eur/osebo/dan.

Vse dodatne informacije na tomislav.gjerkes@gmail.com ali 031 708 011.

Vabljeni k prijavi.

Radi bi vam poslali pismo!

Kajžin novičnik: praktični nasveti, zanimive nepremičnine, dobre prakse.