Jan Šimnovec: Novi trg

Jan Šimnovec: Novi trg

torek, 28. marec 2023

Gruča kmečkih domov ob vznožju hriba pod Starim gradom pri Kamniku se je nekoč imenovala Novi forum, danes pa je poznana kot Novi trg. V eni izmed tamkajšnjih domačij je arhitekt Jan Šimnovec prenovil stanovanje, polno občutljivosti in spoštovanja do zgodovine.

Številne preobrazbe več sto let stare domačije družine Benkovič – skozi leta je bila ta kamnoseška delavnica, v njej je potekala proizvodnja lepila, služila pa je tudi kot žaga za predelavo lesa – so se nedavno iztekle še v eno nadaljevanje. V stavbi domačije je zaživel nov dom, poln predmetov, ki opominjajo na zgodbe in vsakodnevno življenje preteklih prebivalcev. Poleg bivalne stavbe domačijo sestavljajo še delavnica, skedenj in hlev, v katerih so, pove arhitekt, številna orodja in drugi predmeti čakali kot ‘v časovni kapsuli’. Potrebno je bilo razumevanje lastnika in iznajdljivost arhitekta, da so se ti sijajni ostanki preteklosti danes znašli v novi vlogi. Prepletanje izčiščene sedanjosti in slikovite davnine ustvarjajo sijajen ambient, poln poudarkov in zgodb, ki jih pripoveduje arhitektura.

Ob prihodu takoj opazimo vhodni portal z lesenimi vrati, ki so jih tako lastniki kot arhitekt želeli obdržati in zaščititi. Da bi izboljšali toplotno izolativnost, so zato takoj za portalom vzpostavili sekundarni vetrolov. Stene iz kamna in opeke, pa tudi opečne oboke, so v sklopu prenove očistili in znova ometali – a vse po starem, s prepustnim apnenim ometom, ki konstrukciji omogoča dihanje. Obokan hodnik je postal prostor spomina na pretekle prebivalce hiše, majhen kraj refleksije in optimističnega pogleda v prihodnost. Spuščen strop iz lesenih letev so obdržali, ga popravili in tudi ometali z apnom, kmečki pod pa nadomestili s parketom, pod katerega je danes vgrajeno talno gretje. Nekdaj se je vse vrtelo okoli krušne peči – in se še danes, saj ta ostaja osrednja točka bivalnih prostorov. Ločene prostore preteklosti so povezali z dolgo mizo, ki danes služi druženju ob skupnem kuhanju in slastnih obrokih.

Obstoječi tloris
Tloris po prenovi

Ime projekta: Novi trg

Avtor projekta: Jan Šimnovec

Investitor: Jure Benkovič

Lokacija: Kamnik

Leto izvedbe: 2022

Površine skupaj: 94 m² neto

Avtor prvotnega poslopja: Janez Benkovič

Svetovanje pri prenovi: Dušan Škraba (Roefix)

Izvajalci: Mizarstvo Maks Petek

Parketarstvo Aleš Bratovž

Dobavitelj gradbenih materialov: Roefix gradbeni materiali

Radi bi vam poslali pismo!

Kajžin novičnik: praktični nasveti, zanimive nepremičnine, dobre prakse.