Robert Veselko RVA: Hiša na Krasu

Robert Veselko RVA: Hiša na Krasu

torek, 2. maj 2023

Na obrobju stare kamnoseške vasice na Krasu stoji hiša, ki jo je pred dvajsetimi leti zgradil oče današnje lastnice. Ob intervenciji arhitekta Roberta Veselka je doživela sonaravno prenovo in dozidavo, ki jo še bolje vklaplja v okoliški kontekst.

Naročnika sta želela hišo preurediti na trajnosten in sonaraven način. Pri prenovi hiše so mansardo in ostrešje odstranili, dodali pa so nov del, ki se navezuje na pritlični del hiše. V tem delu se nahaja bivalni prostor s kuhinjo, jedilnico in dnevno sobo. Hišo sestavljajo trije manjši volumni, ki se oblikovno naslanjajo na tradicionalno arhitekturo z naklonom strehe, višino in uporabo lokalnih materialov. Členitev hiše objektu dodaja razgibanost in prehodnost, ki jo poleg odprtega tlorisa odlično povezuje z okoliško krajino. Trije manjši volumni namesto enega večjega poskrbijo tudi za to, da je razmerje med človekom in arhitekturo prijetno.

Hiša se nanaša in sklicuje na okoliško tradicionalno gradnjo. Tako z višino objekta kot z naklonom strehe priča o tem, da se zaveda svoje okolice in se želi vanjo vklopiti. Pri prenovi so bili uporabljeni lokalni naravni materiali, denimo kamen iz lokalnih kamnolomov, pa tudi les, apno in ilovnati ometi v notranjosti. Tradicionalni latnik na zunanjih terasah je izdelan iz lokalnih akacijevih sušic, suhozid za niveliranje terena pa je mojstrstvo enega od lokalnih kraških kamnosekov.

Arhitekt Robert Veselko povzame zgodbo okroglega okna, ki zaznamuje hišno pročelje: “V stari hiši je bilo vgrajeno majhno okroglo okno, ki ga je dedek prinesel iz ene stare barke. Naročnikoma je bilo to okno strašno všeč in sta želela, da bi tudi v novi hiši uporabili ta element. Včasih ko se umiriš in se zazreš skozi okroglo okno je tudi hiša kakor barka, ki se giblje skozi pokrajino letnih časov…”

Arhitektura: RVA – Robert Veselko

Fotografije: Matej Lozar

Strojne instalacije: Simep inženiring d.o.o.

Elektro instalacije: Ohm-biro, Vlado Šiško s.p.

Projekt osvetlitve: Studio MEHANIZEM

Gradbene konstrukcije: I-kons d.o.o.

Leto izgradnje: 2022

Velikost objekta: 160 m2

glavni izvajalec: Zidarstvo Grlj, Rado Grlj s.p.

konstrukcije: Zidarstvo Grlj, Rado Grlj s.p.

krovstvo/kleparstvo: Zidarstvo Grlj, Rado Grlj s.p.

okna/vrata: Okna Šemrl d.o.o.

ometi/estrihi: ometi: Gnezdo d.o.o., Estrihi: Gradbeništvo Jerič d.o.o.

notranja oprema: Mizarstvo Abram Marko s.p.,

kamnoseštvo: Kamnoseštvo Avsec, Tomaž Avsec s.p.

zaščita materialov: Samson Kamnik d.o.o.

gradbena dela: Zidarstvo Grlj, Rado Grlj s.p.

fasade in izolacije: Kahrid fasaderstvo, Damir Kahrimanović s.p.

instalacije: Inštalacije Bizjan d.o.o.

senčila: Zastri.si

Radi bi vam poslali pismo!

Kajžin novičnik: praktični nasveti, zanimive nepremičnine, dobre prakse.