Hiša gospoda Barretta

Hiša gospoda Barretta

sreda, 19. julij 2023

V Ženevi so arhitekti pisarne BUREAU združili staro garažo in leseno kočo v stanovanjski hibrid s povsem samosvojim značajem. Garažo so popolnoma izpraznili in jo obdelali od znotraj, leseno kočo pa so dvignili z njene prejšnje lokacije, jo utrdili in zaščitili ter nazadnje poveznili na vrh garaže.

Hiša od zunaj povečini ohranja videz svojih predhodnih sestavnih delov, notranjost pa se je razvila dalje in bivališče povezuje v koherentno celoto. Kompleksni prerezi z več nivoji ustvarjajo vizualno in izkustveno bogastvo ter občutek razsežnosti v sicer relativno majhnem prostoru. Hiša spoštuje svojo palimpsestno naravo: prav kontinuiteta zgodovine je bil tudi argument za vnašanje okroglih odprtin v obod, saj naj bi te sčasoma zadobile enako zgodovinsko patino kot preostali deli stavbe, s tem pa bi se tkivo večih plasti časa povezalo.

Hiša poskuša biti dinamičen akter za prihodnje prebivalce, sodelovati v njihovem vsakodnevnem življenju. Ker določenega uporabnika ni bilo, so arhitekti določili izmišljenega: to je gospod Barrett, protagonist filma The Servant režiserja Josepha Loseya. V intrigantnem filmu je hiša glavnega junaka oder, na katerem se odvije serija zelo kompleksnih in intimnih odnosov.

Arhitektura: BUREAU (Daniel Zamarbide, Carine Pimenta, Galliane Zamarbide)

Lokacija: Ženeva, Švica

Leto: 2019

Površina: 70m2

Fotografije: Dylan Perrenoud

Radi bi vam poslali pismo!

Kajžin novičnik: praktični nasveti, zanimive nepremičnine, dobre prakse.