Studio Contini: Pastirska koča v Apeninih

Studio Contini: Pastirska koča v Apeninih

četrtek, 18. avgust 2022

Prvobitno pastirsko zatočišče v Apeninih je postalo prostor za začasni odmik od vsakdanjega življenja, za srečevanje s tišino in naravo.

Stavba se nahaja v kraju Tufi d’Agna, majcenem naselju blizu mesta Corniglio v Apeninih. UNESCO je nedavno prepoznal okoliško območje kot zaščiteno pod programom MAB (Man and the Biosphere). Majhna zgradba se je nekoč uporabljala kot zatočišče, v katerem so lahko pastirji in njihove črede prenočili ali se lahko zatekli pred slabim vremenom. Sprememba namembnosti za stanovanjski namen se je tudi v današnjem času izkazala kot težavna, saj je lokacija stavbe težko dostopna in je zato možnost obiska vezana predvsem na poletne mesece. Vendar pa je prav ta odročnost vplivala na to, da so se arhitekti dodatno posvetili raziskavi možnosti za samooskrbo. V bližini sta na voljo izvirska voda in obilica lesa, zato se je ponujala možnost za gradnjo in bivanje v skladu z najstarejšimi načini naseljevanja v teh krajih. Vsi propadajoči leseni elementi so bili nadomeščeni z novimi in vgrajeni v skladu s tradicionalnimi postopki, obodne kamnite stene pa so ohranjene in kljub mrzlim zimam nimajo izolacije, saj je stavba zavestno namenjena predvsem sezonski rabi. Kamnite stene so bile očiščene in ojačane z injeciranjem betona.

Stavba je energetsko neodvisna. Na streho je vgrajen fotovoltaični sistem iz 12 panelov, s tem pridobljena elektrika pa se uporablja za osvetljavo, indukcijski štedilnik, gretje vode in za delovanje električnih radiatorjev. Poleg njih je za ogrevanje na voljo še peč na drva.

Nekdanje pastirsko zavetišče zavestno ohranja podobo prvobitnega objekta sredi gorskega pašnika, ki mimoidočemu nudi zavetje in varnost. Izbira materialov in odločitev arhitektov za prostovoljno odpoved vgrajevanju toplotne izolacije sezonskemu obiskovalcu omogočita, da izkusi neposredno povezavo z lokalnim podnebjem. Bivalna površina je le nekoliko povečana z novim dodatkom: zunanjim portikom, ki poleti raztegne bivalni prostor tudi v zunanjost.

Arhitektura: Studio Contini

Lokacija:  Tufi d’Agna di Corniglio, Parma
Površina: 68.0 m2
Leto načrtovanja: 2014
Leto izvedbe: 2015
Vodilni arhitekt: Marco Contini
Sodelavci: Sara Chiari, Matteo Zaccarelli

Konstrukcije: Ing. Simone Leoni
Fotovoltaika: Aleo
Strojne instalacije: CD Studio
Izvajalci: Impresa edile Barbieri Danilo; Aleo solar
Fotografije: Sandro Tessoni, Alessio Brugnoli, Rosi Filippo, Juza

Radi bi vam poslali pismo!

Kajžin novičnik: praktični nasveti, zanimive nepremičnine, dobre prakse.