NORRØN: Danska koča

NORRØN: Danska koča

petek, 14. oktober 2022

Arhitekti danskega studia NORRØN so vdahnili novo življenje zapuščenemu, a nepozabnemu kmetijskemu kompleksu.

Na danskem polotoku Jungshoved, na obrobju majhnega mesta Roneklint, se nahaja pilotna različica nove stavbne tipologije, ki so jo arhitekti NORRØN poimenovali ‘danska koča’. Po eni strani gre za podeželsko hišo in za arhitekturno interpretacijo danskega pravilnika o gradnji stanovanj, po drugi strani pa danska koča zapuščen kompleks za kmetijsko rabo, ki je ostal nenaseljen, napolnjuje z novim življenjem. V zadnjih desetletjih na danskem podeželju mnogo stavb ostaja zapuščenih. Kot odziv na univerzalen izziv današnjih družb in drastično spreminjajočo se demografijo, ki ji botruje neprestano odtekanje prebivalstva iz ruralnih v urbana območja, je nova danska zakonodaja iz leta 2013 sprožila otipljive spremembe. Danska koča je utelešenje teh vizionarskih zakonov in deluje kot arhitekturni okvir za ponoven razmislek o konceptih ruralnosti, regijske dediščine in arhitekturne transformacije.

Prvi izvedeni primer danske koče je last družine, ki sicer biva v Kopenhagnu, podeželsko hišo pa uporablja kot prostor za oddih. Arhitekti so se skozi projekt trudili povezati zgodovinske plasti, tradicionalne gradbene tehnike in sodobno oblikovanje. Na lokaciji je, obkrožen s sadovnjakom in pasom majhnih jezerc, stal le star zidan skedenj. Njegova sodobna reinterpretacija je uporabila večino obstoječe konstrukcije, o čemer pričajo vidne opeke. Te obkrožajo tisti del hiše, kjer se v toplejših mesecih odvija največ življenja, in kjer sta zunanjost in notranjost prepleteni.

Na obstoječe pritličje so arhitekti dodali novo strešno konstrukcijo po vzoru tradicionalne gradnje na tem območju, ki pa danes skriva bivalne prostore. Ti so organizirani okoli centralnega jedra, nižje ležečo opeko pa tukaj zamenja toplina lesa. Danska koča je primer kakovostnega združevanja sodobnih pristopov in ponovne uporabe obstoječih stavb na danskem podeželju, ki danes izgubljajo svoj prvotni namen.

Arhitektura: NORRØN – Marco Berenthz, Poul Høilund in Anna Maria Indrio

Ime projekta: Danska koča

Leto izvedbe: 2020

Lokacija: Roneklint (Præstø), Danska

Površina: 258 m2

Statika: Regnestuen

Izvajalci: KØ Entreprise

Fotografije: Hampus Berndtsonz

Radi bi vam poslali pismo!

Kajžin novičnik: praktični nasveti, zanimive nepremičnine, dobre prakse.