Študentski dom na kmetiji iz 17. stoletja

Študentski dom na kmetiji iz 17. stoletja

sreda, 19. januar 2022

Študentska vas je majhna urbana skupnost, urejena v kmetiji iz 17. stoletja na obrobju Aarhusa na Danskem. Projekt sestavlja 56 eno- in dvosobnih stanovanj za študente in dodatni skupni prostori. Nove zgradbe sledijo razporeditvi nekdanje kmetije in tako ustvarjajo serijo intimnih vmesnih prostorov in ulic.

V študentski vasi trenutno živi okoli 60 študentov. Projekt pomeni preoblikovanje tako njegovih uporabnikov, arhitekture in konteksta. Kmečka hiša je nekoč služila kot stanovanje za družino in njihovo govedo, danes pa jo je zaradi svoje nagle rasti že skoraj povsem obkrožilo mesto Aarhus. Kmetija “Søgaard” je tako ostala majhna ruralna oaza sredi nakupovalnih centrov in parkirišč na obrobju mesta.

Novi projekt je sestavljen iz izvirne kmečke hiše s pripadajočimi gospodarskimi objekti in sedmih novih stavb, ki jo obkrožajo. Urbanizem sledi logiki tradicionalnih danskih obcestnih vasi. Vsako izmed stanovanj se z eno fasado odpira proti okoliški naravi, medtem ko je stran, obrnjena proti ulici, bolj zaprta. Stari skedenj je postal glavni pokrit skupni prostor, kjer se odvijajo različne družabne aktivnosti.

Kar se tiče prenove, so posegi obsegali dodajanje toplotne izolacije in menjavo strehe. Obenem so bili restavrirani leseni tramovi. Arhitekti so veliko poudarka namenili iskrenosti prenove in poskušali doseči jasno razmerje med starimi in novimi materiali. Nova streha iz zlitine aluminija in cinka povezuje staro strukturo z novograjenimi stavbami. Novogradnje pa sledijo enaki logiki racionalnosti in asketskosti, ki je narekovala oblikovanje prvotne kmetije, čeprav se poslužujejo drugačnih materialov. Nove stavbe zaznamuje modularnost, kar je izraženo na več mestih tako v notranjosti kot na fasadi.

Lenschow&Pihlmann: »Študentska vas povezuje staro in novo, ruralno in urbano, pa tudi progresivno in nostalgično, da bi izrazila raznolikost krajevne okolice in kmetijo Søgaard prilagodila novemu kontekstu v sodobnem času.«

Ime projekta: Student Village

Arhitekti: lenschow & pihlmann

Leto izgradnje: 2016

Naslov: Damagervej 8, Viby J. DK

Površina: 1190m2

Fotografije: Hampus Berndtson

Radi bi vam poslali pismo!

Kajžin novičnik: praktični nasveti, zanimive nepremičnine, dobre prakse.