Arhitektura iz podgobja

Arhitektura iz podgobja

četrtek, 20. januar 2022

Glive so skrivnostna bitja, katerih življenje in delovanje še danes ostajata posejana z belimi lisami neznanja. Šele v zadnjih desetletjih začenjamo razumeti, kako pomembne so zares za harmonično delovanje našega planeta in kako raznolike funkcije opravljajo. Poleg tega, da presnavljajo snovi iz okolja in jih pripravijo na novo življenje ter njihovih številnih neraziskanih medicinskih potencialov, glive prek razvejanega in prepletenega omrežja hif, ki ga imenujemo tudi podgobje ali micelij, povezujejo ne le pripadnike iste vrste, temveč snovi in informacije prenašajo tudi med drugimi rastlinami ter na ta način služijo kot učinkovit in trdoživ planetarni komunikacijski sistem. Micelij pa ima zaradi svoje nagle rasti in zanimivih konstrukcijskih lastnosti potencial tudi v oblikovanju in arhitekturi. Čedalje več oblikovalcev in arhitektov preizkuša različne modele uporabe micelija, ki bi morda lahko postal eden izmed pogosteje uporabljanih naravnih gradbenih materialov. V nadaljevanju predstavljamo nekaj eksperimentalnih projektov konstrukcij iz micelija.

foto: Carlina Testeris via Block Research Group
foto: Carlina Testeris via Block Research Group

Mycotree

Mycotree je nosilna konstrukcija, izdelana iz večjega števila elementov iz micelija, ki so nato sestavljeni v konstrukcijsko učinkovito drevesno obliko. Elementi so med seboj povezani z bambusom, a micelij je tisti, ki prevzema obremenitve. Kosi so bili izdelani iz micelija, pomešanega z zmletim sladkornim trsom in žagovino, ko pa je micelij použil hranilne snovi iz dodatkov, so avtorji proces rasti ustavili tako, da so element dehidrirali. Projekt je delo arhitekta Dicka Hebla z Inštituta za tehnologijo Karlsruhe in inženirja Philippa Blocka, ustanovitelja Block Research Group na ETH Zürch.

foto: Erik Melander via dezeen
foto: Oscar Vinck

The Growing Pavillion / Rastoči paviljon

Projekt je bil predstavljen na Dutch Design Week leta 2019. Oblikovali in zasnovali so ga Pascal Leboucq & Lucas De Man (Company New Heroes) ter Eric Klarenbeek (Klarenbeek & Dros). Gre za objekt, ki je v celoti zasnovan iz organskih materialov: lesa, konoplje, bombaža in seveda micelija. Specifičen značaj in atmosfero so v paviljonu ustvarjali paneli, ki so se v času razstave šele zaraščali z micelijem, iz njih pa je bilo mogoče nabrati tudi užitne ostrigarje.

foto: Marco Peccoz via ArchDaily
foto: Marco Peccoz via ArchDaily

Circular Garden

‘Krožni vrt’ je paviljonska struktura, nastala v okviru milanskega tedna oblikovanja, sestavljena iz ločnih konstrukcij. Te so zrasle v šestih tednih pred odprtjem razstave, po njenem koncu pa so jih ustvarjalci – Carlo Ratti Associati – znova kompostirali. Pri oblikovanju lokov so se poslužili podobne tehnike, kot jo je v gradnjo katedrale Sagrada Familia vpeljal Gaudi: konstrukcije so zrasle v naravni krivulji, ki se je oblikovala z obešanjem vrvi, nato pa so jo obrnili naokrog.

foto: via dezeen
foto: via dezeen

Hy-Fi

Eden izmed prvih široko publiciranih projektov iz podgobja je Hy-Fi iz leta 2014, ki je nastal na podlagi zmage ustvarjalcev, skupine The Living, na natečaju muzeja MoMA. Gre za konstrukcijo, oblikovano iz micelijskih opek. Spore v kombinaciji z organskimi hranili iz zdrobljenih stebel koruze so nameščene v modele za opeko, kjer zrastejo v popolne kvadre micelija. Iz teh gradnikov so arhitekti oblikovali 12 metrov visok stolp, ki so ga ob koncu razstave kompostirali.

foto: Krishna Govind Raja
foto: Krishna Govind Raja

Shell Mycelium

Leta 2017 je v okviru bienala Kochi Muziris v Indiji nastala eksperimentalna konstrukcija, za katero stojijo arhitekti iz pisarne Beetles 3.3. Gre za lupinasto strukturo iz lesene podkonstrukcije, v katero so vstavljene plošče iz kokosovih vlaken in micelija. V nekaj tednih pred odprtjem bienala je micelij zrasel, zgornji del pa je nato naravno odmrl zaradi izpostavljenosti soncu in s tem pripravil trdno zaščitno plast za nižje, rastoče plasti. Po koncu bienala je struktura zlagoma odmrla sama od sebe.

Pripravila: Ajda Bračič

Radi bi vam poslali pismo!

Kajžin novičnik: praktični nasveti, zanimive nepremičnine, dobre prakse.