MIDE Architetti: Podeželska hiša

MIDE Architetti: Podeželska hiša

četrtek, 14. junij 2022

V neposredni okolici italijanskega mesta Lucca stoji stara podeželska hiša iz leta 1887. Na željo naročnikov so arhitekti iz pisarne MIDE celotno posestvo preobrazili v turistično nastanitev višjega cenovnega razreda. Prenova ponuja zanimiv razmislek o tem, kako je mogoče pristopiti k prenovi starih kmečkih poslopij, da bi ta postala znova zanimiva za uporabo.

Pri prenovi podeželske hiše najprej pritegne fasada, ki so jo arhitekti nalašč ohranili v skoraj izvornem stanju, da bi poudarili preprost šarm stare stavbe. Fasado so le minimalno zaščitili s premazi in na njej uporabili minimalne kovinske detajle. Del odprtin je osenčen z opečnimi brisoleji, ki opominjajo na nekdanje mojstre gradnje z opeko. V notranjosti so na stene s tradicionalnimi spatulami in gobicami ročno nanesli apnene omete, ki poudarjajo nepravilno razgibane kamnite zidove. Lesene tramove so očistili s peskanjem in ohranili vse elemente, ki spominjajo na tradicionalno toskansko arhitekturo.

Ker hiša stoji na podeželju, kjer se pašniki izmenjujejo z obsežnimi gozdovi hrasta in kostanja, materialnost hiše dopolnjuje tudi kostanjev les. Za tlak je uporabljen kamen iz lokalnega kamnoloma Matraia. Poleg glavne stanovanjske hiše na zemljišču stoji še manjša hišica nekoliko mlajšega datuma, pri kateri so arhitekti ubrali drugačen pristop in vanjo bistveno bolj posegli. Njen interier je zelo sodoben, minimalističen in izšiščen.

Ime projekta: Prenova podeželske hiše

Arhitektura: MIDE architetti

Lokacija: Lucca, Italija

Izvajalci gradbenih del: Luccaedil

Instalacije: Palladio

Tlaki: Marmi Faedo

Leto dokončanja: 2015

Fotografije: Alessandra Belo

Radi bi vam poslali pismo!

Kajžin novičnik: praktični nasveti, zanimive nepremičnine, dobre prakse.