Oblikovalski izziv 1498/2022

Oblikovalski izziv 1498/2022

sreda, 13. julij 2022

Platforma Kajža in domačija Pr’ Lenart v sodelovanju s CzK razpisujeta odprti poziv za sodelovanje na oblikovalskem izzivu 1498/2022

Na pol poti med urbanim in ruralnim. Domačija iz 16. stoletja v bližini Ljubljane leži v zaselku Belo, ki je v arhivskih virih prvič omenjen leta 1498. Kozolec toplar ob spremenjeni rabi tako postane prizorišče za druženje, povezovanje, za delavnice in kulturne dogodke ali občasno zasilno namestitev. Kaj potrebuje? Kako lahko prazen prostor, prežet z zgodovino, nadgradimo v fleksibilno okolje, ki ne bo primerno le za današnji čas, temveč tudi za prihodnost? Kakšne so potrebe objektov kulturne dediščine v današnjem času?

Predmet izziva je idejna zasnova večnamenskega pohištvenega kosa iz naravnih materialov, ki se bo oblikovno opiral na tradicionalne in vernakularne oblikovalske principe Polhograjskega hribovja. Pohištveni kos bo postal del ambienta prenovljenega kozolca toplarja na domačiji Pr’ Lenart na Belem, ki služi kot prostor druženja in kreativnosti. Obenem bo delavnica razmišljala o oživljanju prostora in drugih potencialih objektov kulturne dediščine za današnji čas.

Sodeluje lahko kdorkoli, k prijavi pa še posebno lepo vabimo študente oblikovanja in arhitekture, mlade arhitekte, oblikovalce in vse, ki jih zanima povezovanje dediščine z današnjim dnem. Sprejeli bomo do 20 udeležencev.

Prijavnica: ime in priimek, kratek življenjepis

Rok za prijavo: 22. avgust 2022

Oblikovalski izziv je del satelitskega programa BIO27: Supervernakularno!

Mentorici: Nina Koželj in Manca Kemperl (Vulgaris)

  • Intenzivne delavnice: 10. – 11. september 2022
  • Rok za oddajo končnih izdelkov: 22. september 2022
  • Razglasitev rezultatov: 24. september 2022

Več o izzivu in prijava: https://czk.si/priloznosti/oblikovalski-izziv-14982022/

Radi bi vam poslali pismo!

Kajžin novičnik: praktični nasveti, zanimive nepremičnine, dobre prakse.