Isla Architects: Ca’n Rei

Isla Architects: Ca’n Rei

torek, 11. januar 2022

V obalni vasici, ugnezdeni na pobočje masiva s poetičnim imenom Serra de Tramuntana na Mallorci, so Isla arhitekti prenovili kamnito vaško hišo. Tako streha kot fasada stare hiše sta bili prenovljeni s tradicionalnimi tehnikami.

Proces dela je v prvi fazi zajemal predvsem čiščenje vseh nepotrebnih dodatkov, ki so se v hiši nabrali skozi leta. Arhitekti so odstranili obloge in dekoracijo, ki niso bili del izvirne strukture hiše, nato pa začeli z minimalističnimi sodobnimi posegi. Primer tega so denimo niše v kuhinji, ki so bile v procesu prenove le rahlo povečane, zato da bi v njih nastal prostor za sodobno kuhinjsko opremo: hladilnik, pečico, pomivalni stroj. Kot v mnogih domovih osrednji element dnevno-kuhinjskega bivalnega prostora postane jedilna miza: ta je bila zasnovana posebno za ta projekt, s svojo drzno barvo pa postavlja protiutež bleščeči mediteranski belini, ki jo obdaja.

Talne površine so bile prej v celoti prekrite s cementnimi ploščicami. V pritličju so arhitekti namesto njih izbrali talno oblogo iz apnene mešanice, ki nadaljuje materialnost zunanjosti v notranjost stavbe. V zgornjem nadstropju, kjer se nahajata dve spalnici, pa tla danes prekrivajo ročno narejene ploščice iz terakote, ki jih je izdelal lokalni mojster. Kopalnica se nahaja v najnižjem nadstropju, kjer so arhitekti predvsem povečali okno, da bi zagotovili dovolj svetlobe, in znova izčistili vso neprimerno opremo.

Na Mallorci so v srednjem veku pogosto poslikali spodnji del strešnikov na napušču – za to se uporablja izraz ‘teules pintades’. Arhitekti so k sodelovanju povabili umetnika Luisa Urculo, ki je to tradicijo interpretiral na sodoben način. Simboli v rjavo-rdeči barvi naj bi prinašal srečo in odganjali zle duhove.

Ime projekta: Ca’n Rei

Arhitektura: Isla Architects

Lokacija: Banyalbufar, Mallorca

Leto prenove: 2017

Streha: Luis Urculo (Teules pintades)

Fotografije: Luis Díaz Díaz

Radi bi vam poslali pismo!

Kajžin novičnik: praktični nasveti, zanimive nepremičnine, dobre prakse.