Luís Peixoto: Hiša Coura

Luís Peixoto: Hiša Coura

torek, 1. marec 2022

Tradicionalna kamnita hiša na severozahodnem delu Portugalske danes služi kot počitniška nastanitev. Prenovil jo je arhitekt Luís Peixoto.

Hiša je bila zgrajena kot tipičen kombiniran podeželski objekt, v katerem so v spodnjem nadstropju prenočevale živali, v zgornjem pa ljudje. Dediči objekta, ki še danes živijo v bližini, so si v želji po sodobnejšem bivanju postavili novogradnje, mala stanovanjska hiša pa je bila več let zapuščena. Danes jo je kupil nov lastnik, ki se je odločil za prenovo v počitniško nastanitev. Hišo so z arhitektom najprej očistili in se odločili, da se pri posegih osredotočijo predvsem na ohranjanje materialov, prisotnih na tem območju: to sta kamen in les. Ta materiala sta bila ohranjena tako v notranjosti kot v zunanjosti, kjer je bila kamnita fasada očiščena in zaščitena s kirurško natančnostjo.

Tloris hiše je deloma spremenjen glede na obstoječe stanje in prilagojen novi uporabi. V spodnjem nadstropju so danes urejene vse dnevne funkcije objekta: gre za odprt dnevno-bivalni prostor, v katerem je kuhinja z jedilnico. Majhen servisni blok skriva kuhinjske aparate, stranišče in shrambo. V zgornjem nadstropju sta dve spalnici, ki ju prav tako ločuje osrednji sanitarni blok. Obe nadstropji povezuje novo stopnišče, pri izbiri katerega se je arhitekt nalašč odločil za popolnoma drugačen arhitekturni jezik, kot bi ga pripisali obstoječi okolici. Lahko jekleno stopnišče v kontrastu s kamnitimi stenami, ki ga obdajajo, deluje skulpturalno in še poudarja novo, sodobno rdečo nit, ki je stekla skozi objekt.

Lokacija: Paredes de Coura, Portugalska

Leto izgradnje: 2017

Arhitektura: Luís Peixoto

Fotografije: Arménio Teixeira

Radi bi vam poslali pismo!

Kajžin novičnik: praktični nasveti, zanimive nepremičnine, dobre prakse.