Hiša za glasbeno družino v nekdanjem seniku

Hiša za glasbeno družino v nekdanjem seniku

torek, 21. marec 2023

Dortmannhof je primer stavbne tipologije ‘Hallenhaus’, značilne za sever Nemčije in skrajni vzhod Nizozemske, za katero je tipična predalčna lesena gradnja. Bivalni prostori za ljudi in senik so združeni pod isto streho, objekti pa so lahko visoki tudi do pet nadstropij. Na območju okoli Essna, kjer stoji Dortmannhof, je bilo nekdaj takšnih hiš kar nekaj.

Novi lastniki hiše se ne ukvarjajo s kmetovanjem, temveč gre za družino glasbenikov. Da bi ustregli njihovim potrebam, so arhitekti v nekdanjem seniku zasnovali enajst metrov visok glasbeni studio. Dodali so tudi sobo za goste z ločenim vhodom in pa veliko dodatno kopalnico. Nove konstrukcije znotraj ogrodja nekdanjega senika “so zasnovane kot velikansko pohištvo, v katerem je mogoče bivati,” pravi arhitekt. Na ta način je bilo moč zadostiti nemškim zahtevam po varstvu objektov kulturne dediščine.

Večina novih prostorov je ozkih in visokih. Svetloba pronica skozi prepustne lesene stene, ki so nekdaj služile prezračevanju sena. Obstoječa stavba je imela številne vhode in izhode, to pa je v novem tlorisu omogočilo zanimivo prepletanje skupnih in bolj zasebnih prostorov za družino. Novi prostori služijo družinskemu življenju, ustvarjalnosti in delu.

Ime projekta: Dortmannhof

Arhitekt: Sigurd Larsen

Lokacija: Essen, Nemčija

Leto izgradnje: 1791

Leto obnove: 2020

Površina: 350m2

Fotografije: Christian Flatscher

Konstrukcije in instalacije: Scheuten Bautechnik Ingenieurbüro

Radi bi vam poslali pismo!

Kajžin novičnik: praktični nasveti, zanimive nepremičnine, dobre prakse.