Prenova kmečke hiše v Schleumenu

Prenova kmečke hiše v Schleumenu

sreda, 4. maj 2022

Blizu Burgdorfa v Švici v majhnem zaselku Schleumen stoji kmetija Sarra, ki datira v leto 1742. Orientirana je na jugozahod in med objekti v zgornjem delu zaselka zavzema pomembno pozicijo. Leta 2006, ko je k projektu pristopil arhitekt Adrian Wiesmann, je bila kmečka stavba v zanemarjenem stanju, uporabljali so jo za shranjevanje in dimnico. Elementi, ki bi pričali o nekdanji rabi stavbe, so skoraj povsem izginili, tako da jih ni bilo mogoče ohraniti ali na novo vpeti v obnovo, vendar pa je stavba sama s kakovostno gradnjo in arhitekturno vrednostjo še vedno ponujala dobro izhodišče za predelavo.

Nizki in neogrevani prostori v pritličju so bili skupaj z dimnico in bivalnim prostorom najprej ohranjeni v bolj ali manj obstoječem stanju. V zgornje nadstropje je arhitekt dodal mokri kubus s sanitarijami in instalacijami, ki so omogočili osnovne pogoje za sodobno življenje. Prenova pritličja je nato stekla šele čez dve leti in je potekala v skladu z zahtevami švicarskega spomeniškega varstva. Danes oba nivoja skupaj delujeta kot povezana celota in v objektu pa danes nastopata kot prepletena serija sekvenc in ambientov.

Staro stavbo zaznamuje lesena konstrukcija, ki nastopa kot glavni gradnik ambienta. Tu in tam se stene novih bivalnih prostorov odmaknejo od zunanje konstrukcije in ponudijo posamezne bolje izolirane zaprte prostore – spet drugje je leseni ovoj edina prekinitev med notranjostjo in zunanjostjo. Obrabljene, rustikalne lesene teksture pritličja prekinjajo kosi sodobnega pohištva, v zgornjem nadstropju pa je interier dopolnjen diskretnim steklom in belimi stenami.

Ime projekta: Prenova kmečke hiše v Schleumenu

Lokacija: Schleumen, Švica

Leto izvedbe: 2008-2010

Arhitektura: Adrian Wiesmann

Fotografije: Thomas Bach

Radi bi vam poslali pismo!

Kajžin novičnik: praktični nasveti, zanimive nepremičnine, dobre prakse.