Zatočišče med vrhovi

Zatočišče med vrhovi

ATOMAA: Casa Cinsc

ponedeljek, 3. januar 2022

V eni izmed tistih dolin na severozahodu italijanskih Alp, ki jih je množični turizem spregledal, so arhitekti iz milanskega studia ATOMAA prenovili staro kamnito hišo, ki je postala zatočišče med vrhovi.

Na lokaciji je stala za to območje tipična ruševina: kamnita stavba, ki so jo uporabljali za shranjevanje sena ter zatočišče za živino v primeru slabega vremena. Po podrobnejšem pregledu so arhitekti ugotovili, da je bila stavba nekoč verjetno tudi stanovanjska: starodavno ognjišče in velik kamnit obok v pritličju sta namigovala, da je tukaj nekoč prebivalo več rodov neke družine. Novi posegi iščejo ravnovesje med upoštevanjem starega in dodajanjem nove, sodobne plasti. Projekt prenove je znova vzpostavil izvirno obliko posameznih volumnov hiše in utrdil zidove, spremembe pa so prisotne predvsem v notranji razporeditvi prostorov.

“V kontekstu, ki ga močno zaznamuje uporaba kamna, smo notranjost zavestno oblekli v les in ga uporabili za tla, stene, stropove in glavne pohištvene elemente. Kontrast med zunanjostjo in notranjostjo je jasen: zunaj trdno, hladno kamnito telo stavbe, ki spominja na okoliško pokrajino; znotraj pa intimno in toplo okolje, v katerem prevladuje les. Tradicionalna podoba tako ostaja nespremenjena in v povsem v skladu s predpisi, ravnotežje pa najde ob notranjem okolju, ki po drugi strani črpa iz podobe sodobne alpske arhitekture,” razložijo arhitekti. Ta koncept ‘hiše v hiši’ je sicer pogost način, na katerega se ATOMAA lotevajo prenove stavb v ruševinskem stanju.

Pri gradnji novih zidov so bili uporabljeni kamni iz porušenih delov obstoječe ruševine. Novi in stari zidovi so zgrajeni iz istega kamna, kar daje celoti starodaven značaj. Prav tako so bili ponovno uporabljeni kamniti strešniki, ki pa danes služijo kot tlakovci na zunanjem dvorišču. Celoten projekt arhitekti opišejo kot “iskanje ravnovesja med avtentičnim in sodobnim,” pri čemer je veliko vlogo igralo ohranjanje specifične atmosfere in identitete tega kraja. Ob tem arhitekti opažajo, da je želje po tovrstnih projektih vedno več. “Ne gre le za potrebo po občasnem pobegu iz visoko urbanizirane realnosti, realnosti s tisoči priložnosti in neutrudnimi ritmi, temveč tudi za ponovno odkrivanje posebne povezave z naravo, ki pa je v nas prisotna že od nekdaj.”

ATOMAA:

“Kaj je v resnici alpska ruralna dediščina? V čem je njeno bogastvo? Zamrznjeno trajanje časa, zgodovina nekega kraja, o kateri pričajo stavbe, zasnovane na spontan, vernakularen način. Ustvarjanje kulturne krajine v popolni simbiozi z okoliško naravo. Spoštljivo razmerje med objektom in njegovim okoljem, ustvarjanje sistema, ki dela grajeno okolje neločljivo od naravne pokrajine. Ta dva koncepta enostavno soobstajata.”

Ime projekta: Zatočišče med vrhovi

Arhitektura: ATOMAA

Lokacija: Varzo, Italija,

Leto: 2020

Površina: 142m2

Projektna ekipa: Viviana Ramires, Samantha Furlotti, Ylenia Testore, Saeid Kalantari

Fotografije: Alberto Strada

Glavni izvajalec: Alberto Giozza

Konzultanti za statiko: Boschi-Grugni Associati

Toplotna tehnika: Francesco Ollio

Mizarji in lesarji: Segheria Minetti (konstrukcija), Workshop Moor (pohištvo), Falegnameria Minoggio (Okna in vrata)

Specialist za beton: Giambattista Caldara

Radi bi vam poslali pismo!

Kajžin novičnik: praktični nasveti, zanimive nepremičnine, dobre prakse.