Zgled čez mejo: ReUse Italy

Zgled čez mejo: ReUse Italy

petek, 24. marec 2023

Italija je država z največjim številom UNESCO-vih spomenikov na svetu. Izjemno historično stavbno tkivo pa kljub temu – kot drugje po Evropi in tudi pri nas – pogosto propada, je zapuščeno in brez prave vsebine. Temu dejstvu se že nekaj let zoperstavlja iniciativa ReUse Italy, katere glavna misija je javnost opozoriti na propadajoče stavbe in zasnovati alternative za njihovo prihodnost.

Organizacija se redno povezuje z lokalnimi skupnostmi in občinami, v sodelovanju s katerimi se lotevajo enega zapuščenega spomenika ali ruševine za drugim. Na preži za ogroženimi objekti so ves čas, na njihovi spletni strani pa je moč predlagati svojega. Iniciativa ReUse Italy po analizi lokacije in zgodovine posameznega objekta pripravi mednaroden natečaj, na katerem lahko sodelujejo arhitekti in ustvarjalci z vsega sveta, njegov cilj pa je najti zanimive in vzdržne rešitve za ponovno uporabo in revitalizacijo spomenikov.

Pravkar poteka akcija za ohranitev obalnega stolpa Torre Rinalda blizu mesta Lecce v Apuliji. Ekipe do štirih ustvarjalcev lahko do 14. junija 2023 oddajo svoje predloge za ponovno uporabo in novo namembnost stolpa. (povezava) Pretekli projekti pa med drugimi vključujejo Bramantejev Nimfej v Rimu, Chieso Diruto v Materi, zapuščeno kapelo San Giovanni v Val di Lagu in rimski vodni zbiralnik Piscina Mirabilis blizu Neaplja.

Model povezovanja deležnikov, ki ga za svoje dejavnosti uporablja ReUse Italy, odlično učinkuje, saj pozornost lokalnih oblasti, globalne arhitekturne skupnosti ter splošne javnosti usmeri v pomembno temo ponovne uporabe zapuščenih stavb. S tem arhitekti pridobivajo dejanske izkušnje iz obravnave zgodovinskega tkiva, lokalne oblasti pa otipljive zamisli in načrte za revitalizacijo ključnih gradnikov prostora, ki jih obdaja.

Že tri leta pri ReUse Italy pripravljajo tudi poletno šolo, ki bo potekala tudi letos in sicer v Firencah. Mentorji bodo priznani arhitekti Eduardo Soto de Moura, H Arquitectos, Fala Atelier in drugi, pozornost pa bo usmerjena v Palazzo degli Affari v Firencah. (povezava)

Več o ReUse Italy na spletni strani.

Vir vseh fotografij: ReUse Italy

Radi bi vam poslali pismo!

Kajžin novičnik: praktični nasveti, zanimive nepremičnine, dobre prakse.