Andrea Solé Arquitectura: Can Tomeu

Andrea Solé Arquitectura: Can Tomeu

četrtek, 19. januar 2023

Na robu naravnega parka Garraf blizu mesta St Pere de Ribes leži Can Tomeu – ena izmed stavb, ki sestavljalo Masia Corral d’en Capdet, agrikulturni in kamnoseški kompleks, zgrajen okoli leta 1800.

Kompleks predstavlja del katalonske zgodovine in je zaščiten kot spomenik državnega pomena, zato je bilo nujno, da se njegova podoba ohranja. Kljub temu, da je bila stavba Can Tomeu že v ruševinskem stanju, so spomeniškovarstveni predpisi zahtevali, da se stene v takšnem stanju tudi ohranijo. Arhitekti so notranjost stavbe okrepili z jekleno mrežo in betonskimi ojačitvami in venci. Povečana je bila tudi debelina temeljev, da bi razširili površino objekta za dovoljenih 30% pa so arhitekti dodali sodoben prizidek.

Can Tomeu je bila prvotno namenjena prebivanju delavcev, ki so bili zaposleni na Masii. Tloris so arhitekti nekoliko spremenili in omogočili vhod z zadnje strani, kjer je bil nekoč vinogradniški vhod. Sredino stavbe označuje dvovišinski prostor, iz katerega je na levo moč priti do spalnic z lastnimi kopalnicami, na desno pa v kuhinjo in dnevno sobo. Bolj zaprtemu starejšemu delu Can Tomeu se pridružuje odprtejši prizidek, ki omogoča neposredno komunikacijo z okoliško naravo.

Ime projekta: Can Tomeu

Arhitektura: Andrea Solé Arquitectura

Leto izvedbe: 2017

Površina objekta: 144m2

Lokacija: Sant Pere de Ribes
Fotografije: Adria Goula

Radi bi vam poslali pismo!

Kajžin novičnik: praktični nasveti, zanimive nepremičnine, dobre prakse.