NUA arquitectures: Mediona

NUA arquitectures: Mediona 13

ponedeljek, 7. november 2022

V katalonskem mestu Tarragona je nastal projekt prenove, ki je znova oživil eno izmed številnih zapuščenih hiš in jo prilagodil sodobnemu času.

Urbani center Tarragone temelji na zunanjem obrisu akropole rimskega mesta, ki je stala na vrhu nizkega griča nad morjem. Za rimskim obdobjem je mesto doživelo še kontinuirane in korenite posege skozi srednjeveško, renesančno in sodobno obdobje. “Kljub dolgi zgodovini se mesto Tarragona tako kot številna druga mesta srečuje s komplicirano situacijo med nostalgijo in izpraznjenostjo,” zapišejo arhitekti. Ti prepoznavajo nujo in dolžnost po ščitenju zgodovinskega stavbnega tkiva, saj lahko na ta način po eni strani zaščitijo svojo preteklost in identiteto mesta, po drugi strani pa prav to kompaktno, hibridno in prijetno mesto, zgrajeno v človeškem merilu, danes nudi izjemno okolje za učinkovito in okolju prijazno bivanje.

Mediona 13 je rehabilitacija ene izmed številnih nenaseljenih stanovanjskih hiš v mestnem središču Tarragone. Glavni posegi so zajemali predvsem zagotavljanje dovoljšnje količine dnevne svetlobe, primerno zračenje ter ohranjanje bistva stavbe tako, da so nove intervencije utemeljene na enakih oblikovalskih načelih, na katerih sloni tudi celo zgodovinsko mesto. Dodatno osvetlitev so arhitekti dosegli z vgradnjo novih steklenih vhodnih vrat, ki omogočajo boljšo komunikacijo hiše z ulico, potovanje svetlobe skozi hišo pa olajša vrsta novih notranjih oken, ki obenem odpirajo nove relacije med obstoječimi prostori. Obstoječe zadnje dvorišče so arhitekti nekoliko razširili in nanj obrnili več novih oken in vrat.

Objekt je sicer zasnovan fleksibilno, tako, da se lahko po potrebi uporablja v skladu z več scenariji. Pritličje, tri nadstropja in mezanin so programsko razdeljeni v sklope, v katerih se izmenjujejo zasebni in poljavni prostori za druženje. Hišo lahko zato razumemo kot eno samo stanovanjsko enoto ali pa tri ločene spalne enote, ki so med seboj povezane s skupnimi prostori.

NUA arquitectures: “Sposobnost zgodovinskih mest, da se razvijajo in preobražajo, botruje številnim bogatim in kompleksnim urbanim situacijam. V teh več-časovnih okoljih je spomin tisti, ki sopostavlja številne zgodovinske plasti, sobivajoče v istem prostoru, in med njimi vzpostavi dialog. Rezultat tega procesa akumulacije in spontanih odločitev je heterogeno mesto, ki nastane ob srečevanju številnih objektov in tkiv iz različnih časov in kultur, pa vendar tvori kompaktno in koherentno fizično in simbolno celoto.”

Ime projekta: Mediona 13

Arhitektura: NUA arquitectures (Maria Rius, Arnau Tiñena, Ferran Tiñena. Team: Lluis Delclòs, Rebeca López)

Leto izvedbe: 2021

Površina: 300 m2

Tehinično načrtovanje: Jordi Ventura.

Promocija: Noemí Juncosa in Òscar Martí.

Konstrukcije: Gemma Humbert.

Izvedba: Prva faza: Baumester. Druga faza: Construcciones Silvio.

Strojne instalacije: Enric Sanz.

Fotografije: José Hevia.

Radi bi vam poslali pismo!

Kajžin novičnik: praktični nasveti, zanimive nepremičnine, dobre prakse.