Atelier 111 architekti: Hiša Kozina

Atelier 111 architekti: Hiša Kozina

sreda, 30. marec 2022

V majhnem češkem mestecu sta si arhitekta Barbora Weinzettlová in Jiří Weinzettl v stari zapuščeni hiši ustvarila nov dom in studio.

»Kraj naju je že od vsega začetka privlačil zaradi svojega prepoznavnega značaja in odlične lokacije. Na ozki, zaspani ulici, ki teče mimo travnate površine trga Kozina, je hiša skrita pred vrvežem okoliškega prometa, obenem pa jo le nekaj korakov loči od mestnega središča s trgovinami, šolo, kinom, gledališčem in železniško postajo.« Hiša Kozina je postala alternativa novograjeni enodružinski hiši za mlado družino, kakršnih je mnogo tudi na češkem podeželju. Namesto, da bi si dom med mestom in naravo zidala na novo, sta arhitekta prepoznala izjemno dodano vrednost, ki bi jo njunemu življenju lahko prinesla prav ta lokacija. Projekt je nastal s povezovanjem dveh obstoječih ločenih hiš, izmed katerih je bila ena v pretežno ruševinskem stanju, druga pa je ob koncu preteklega stoletja doživela obsežno, vendar ne najbolj kakovostno prenovo. V obstoječe ogrodje sta arhitekta vstavila novo vsebino: ta danes zajema velik bivalni prostor z izstopom na notranji atrij, podstrešje z otroško sobo in igralnico, spalnico s pripadajočo kopalnico, sadovnjak, dve garaži in veliko delavnico s studiem.

Ob odstiranju plasti pretekle prenove so bili za opečnimi oblogami odkriti izvirni kamniti zidovi in številni arhitekturni elementi, ki sta jih arhitekta prepoznala kot dragocene. »Spoštovala sva osnovno obliko, velikost in materialost izvirnih hiš. Notranjo razporeditev pa sva prilagodila temu, da je stavba danes dostopna z obeh strani – za pešce s trga in z avtom z nasprotne strani. Nove odprtine so nalašč zasnovane minimalistično, da bi ustvarile kontrast s izvirnimi, tradicionalno deljenimi okni.« Pri prenovi so bili uporabljeni naravni materiali: streha je krita z bobrovcem, stene so kamnite, podstrešje leseno. Stopnišče, ki vodi na podstrešje, je jekleno.

Arhitektura: Atelier 111 architekti

Avtorja: Barbora Weinzettlová, Jiří Weinzettl

Lokacija: Trhove Sviny, Češka

Leto projekta: 2014

Leto dokončanja: 2021

Površina: 317m2

Fotografije: Alex Shoots Buildings

Radi bi vam poslali pismo!

Kajžin novičnik: praktični nasveti, zanimive nepremičnine, dobre prakse.