Graux & Baeyens architecten: Hiša BS

Graux & Baeyens architecten: Hiša BS

petek, 19. februar 2022

Prenova in dozidava domačije na obronkih poplavne ravnice reke Šelde v Belgiji.

Lokacija se nahaja v dolini na preseku številnih ozkih, vijugastih cest. Lokacijo zaznamuje niz vrstnih vaških hiš na vzhodni strani, na južni prelivanje v poplavno ravnico reke Šelde, na zahodni pa pobočje, na katerem je velik star sadovnjak. Kmetija je zaščitena kot arhitekturna dediščina. Preden so jo kupili sedanji lastniki, je bila tri generacije v lasti ene družine, nato pa je ostala prazna. Sestavljena je iz grozda treh stavb: stanovanjske hiše in dveh gospodarskih poslopij. Veliki podolgovati opečni volumni z dvokapno streho so zelo značilni za to območje, vendar pa so znotraj grozdov razporejeni na najrazličnejše načine. Prav ta zanimiva raznolikost atmosfer, gostote zazidanega tkiva, pogledov in topologije je služila kot izhodišče za arhitekturni razmislek o nalogi.

Da bi zadostili željam naročnika po večji površini, so se arhitekti odločili obstoječim stavbam dodati dva nova volumna, ki po proporcih tlorisa in obliki strehe posnemata obstoječe stavbe. Pri posegih v obstoječe stavbe pa so se omejili zgolj na povečanje nekaterih odprtin. Nova volumna zdaj z obstoječimi tremi stavbami na parceli tvorijo mini-urbanizem, poln dinamičnih razmerij med različnimi prostorskimi elementi. Notranji prostor omogoča vse običajne dejavnosti, vendar v celotnem ambientu prenovljene domačije aktivno sodeluje tudi zunanji prostor.

Ime projekta: Hiša BS

Arhitektura: GRAUX & BAEYENS architecten

Fotografije: Filip Dujardin

Lokacija: Gavere, Belgija

Leto izvedbe: 2014-2017

Površina: 320m2

Radi bi vam poslali pismo!

Kajžin novičnik: praktični nasveti, zanimive nepremičnine, dobre prakse.