Bernhard Breuer: Skedenj B

Bernhard Breuer: Skedenj B

torek, 1. februar 2022

Skedenj B stoji približno kilometer jugozahodno od središča vasice Tschagguns v avstrijskem Vorarlbergu. Arhitekt Bernhard Breuer ga je preuredil v stanovanjsko hišo.

Stare kmetijske stavbe po vsem svetu zaradi sprememb v družbenih in ekonomskih strukturah ter tehnoloških inovacij ostajajo zapuščene. Vendar pa so takšne stavbe tudi zakladnica starega znanja in obrtniške spretnosti, ter v posameznih pokrajinah – denimo v alpskem svetu – močno zaznamujejo identiteto krajine. Skedenj B je ena izmed takšnih stavb. Letnica nad vhodom označuje, da je bil skedenj zgrajen pred več kot stotimi leti, čeprav nekateri deli stavbe najbrž datirajo tudi v 18. stoletje. Kmečka hiša, h kateri je spadal skedenj, je bila v začetku 70. let preteklega stoletja porušena.

Velik del obstoječe konstrukcije je ob predelavi v stanovanjsko hišo ostal povsem nespremenjen. Del nosilne konstrukcije iz dnevne sobe je novo mesto našel na obodu stavbe, kar je omogočilo odpiranje bivalnega prostora in povečevanje njegove prostornine. Del skednja je zgrajen iz kamna – ta tektonsko najtežji, najbolj prizemljen del stavbe predstavlja osrčje nove hiše in komunikacijsko jedro.

Interier zaznamujejo obloge in oprema iz svetlega smrekovega lesa, ki se postavlja naproti potemnelemu lesu zunanjosti in nosilne konstrukcije. Arhitekt je ohranil izstopajočo rozeto na zunanjem obodu in številne drobne detajle lesenih spojev, ki spominjajo na veščino preteklosti.

Ime projekta: Skedenj B

Arhitektura: Bernhard Breuer

Lokacija: Tschagguns. Vorarlberg

Fotografije: Bernhard Breuer, Marcello Girardelli

Radi bi vam poslali pismo!

Kajžin novičnik: praktični nasveti, zanimive nepremičnine, dobre prakse.