AKSL arhitekti: Pr’Gavedarjo

AKSL arhitekti: Pr’Gavedarjo

torek, 25. januar 2022

V vasi Podkoren pri Kranjski Gori so AKSL arhitekti v sodelovanju s konservatorji zasnovali prenovo stanovanjske hiše v hotel Pr’Gavedarjo.

Hiša je leta 1913 doživela prezidavo, iz tega obdobja pa izvirajo tudi secesijski detajli na fasadi. Sicer gre za bistveno starejšo kmečko hišo, ki je zaščitena kot nepremična kulturna dediščina. Lastniki so želeli hišo preurediti v hotel, ki bi na sodoben način interpretiral bogato zgodovino hiše in lokalne okolice. V sodelovanju s konservatorji in modno oblikovalko prof. Almiro Sadar so AKSL arhitekti zasnovali prenovo, polno izbranih detajlov in naklonjenosti do dediščine.

V hiši nekdaj seveda ni bilo kopalnic, ki bi lahko zagotovile bivalno udobje gostom v posameznih sobah, zato je bil eden izmed večjih izzivov, kako zagotoviti sanitarne prostore za posamezne enote. Arhitekti so nove kopalnice oblikovali kot del pohištva v sobah oziroma sanitarne niše, ki se brezšivno vklapljajo v preostalo opremo. Pri prenovi so bile sanirane stropne konstrukcije in zamenjano vse stavbno pohištvo, ki pa je izdelano po vzoru starega. Novo je tudi stopnišče. Ob prenovi notranjih in zunanjih ometov pa se je razkril pravi zaklad, ki dela projekt Pr’Gavedarjo zares izjemen: v enem izmed prostorov so to stenske poslikave z redkimi pigmenti iz izvira Zelenci.

Pri snovanju interierja je s svojimi izdelki sodelovala tudi priznana oblikovalka Almira Sadar. Novo pohištvo, ki je nadomestilo nekatere izgubljene zgodovinske kose, pa je del kolekcije Cvetnoetno, ki sta jo skupaj ustvarili prav Almira Sadar in arhitektka, vodja biroja AKSL Špela Leskovic. Motivi so poklon slovenski krasilni umetnosti.

AKSL arhitekti:

“Projekt se razlikuje od našega dosedanjega dela s svojimi omejitvami in pogoji, pod katerimi smo lahko delali. Premišljeno vstavljanje opreme v skoraj muzejsko okolje stare domačije je dalo rezultat, ki prikazuje sožitje sodobnih rešitev in starega, že obstoječega in tradicionalnega pohištva. Kjer je tega zmanjkalo, smo uporabili pohištvo Cvetnoetno oblikovalk Špele Leskovic in Almire Sadar, ki je za ta projekt oblikovala tudi hišni tekstil za vse sobe hotela.” 

Ime projekta: Pr’Gavedarjo

Arhitektura: AKSL arhitekti (Špela Leskovic, Aleš Košak)
Lokacija: Podkoren, Slovenia
Leto: 2013-15
Površine: 400 m2
Fotografije: Ana Hribar, Sandro di Carlo Darsa

Konservatorstvo: odgovorna konservatorka Saša Roškar, konservator Vladimir Knific, oba ZVKDS, območna enota Kranj; raziskave fasadnih ometov Bernarda Jesenko Filipič; Irena Potočnik, Anja Premk, obe iz Restavratorskega centra ZVKDS.

Izvedba: Point a, Ljubljana; Mizarstvo Černe, Ljubljana; Mizarstvo Dobrina, Bistrica ob Sotli; restavratorja Erika Žučko in Žiga Rehar

Sodelavka pri interierju: Maja Pečar

Oblikovanje tekstilij: Almira Sadar

Radi bi vam poslali pismo!

Kajžin novičnik: praktični nasveti, zanimive nepremičnine, dobre prakse.