Medprostor: Domačija Vrlovčnik

Medprostor: Domačija Vrlovčnik

Odmaknjen arhitekturni biser v osrčju Kamniško-Savinjskih Alp.

četrtek, 07.10.2021

Na odmaknjenih pobočjih, kjer ima življenje še vedno priložnost, da teče počasi in preudarno, s starodavno neomajnostjo gora in vztrajnostjo studencev, so arhitekti iz pisarne Medprostor ustvarili čisti arhitekturni presežek. Projekt je nastajal dolgo, skoraj sedem let, kot bi si trmoglavo jemal čas in s svojim lastnim ritmom tudi projektante in investitorja učil potrpežljivosti in natančnosti. Menda se je obrestovalo – domačija Vrlovčnik prav na vsakem koraku ponuja izvrstno domišljene detajle, ki so vsak zase dovršeni, skupaj pa zazvenijo v harmoniji.

Hiša daje vtis mirnosti, ki se je kaj kmalu naleze tudi obiskovalec. Tišina, ki obdaja domačijo, se zaleze v kosti in umiri dušo. Objekt danes ni več namenjen kmetovanju, temveč je namenjen turizmu. Skladno s tem se je spremenila tudi raba posameznih objektov. Domačijo sestavljajo hiša, kašča, marof in kovačija, ki pa so danes programsko preurejeni, da skupaj tvorijo mikro-urbanizem in se povezujejo v eno samo velik bivalni prostor. V glavni hiši je življenje organizirano med črno kuhinjo in krušno pečjo, pod ojačanim lesenim ostrešjem je prostor namenjen sprostitvi in počitku. V nekdanji kašči je urejena savna, pod njo pa zajetje izvirske vode, v katerem je moč zaplavati. Na zgornjem, pol-odprtem delu marofa so spalni prostori, kjer se človeka tu in tam dotakne veter. Najbolj javna, pa tudi najnižje ležeča je kovačija. Tam se je moč poveseliti ob druženju in domačem žganju.

Medprostor: “Nad odmaknjeno dolino Matkovega kota na pobočjih čepijo stare domačije. Bogastvo naravne in kulturne dediščine narekujeta premišljen poseg v obstoječi prostor; prenova naj poleg lastnega programa prispeva tudi k ohrananju kulturne krajine in identitete prostora. Vključevanje lokalnih izvajalcev, oživljanje obrtniških znanj in uporaba tradicionalno prisotnih materialov iz bližnje okolice pa pri prenovi obstoječe dediščine pomenijo socialno vzporednico in dodano vrednost.

Avtorji: Rok Žnidaršič u.d.i.a., Jerneja Fischer Knap u.d.i.a., Žiga Ravnikar, u.d.i.a.

Sodelavci: Mojca Gabrič u.d.i.a., Samo Mlakar, u.d.i.a., Martin Kruh, abs.arh, Gregor Bucik štud.arh., Mohor Kordež štud. arh, Jerica Polončič štud.arh

Naročnik: zasebni

Leto projekta: 2011; Leto izvedbe: 2017

Površina: 41.510 m2; Pozidana površina parcele: vsi objekti skupaj 475 m2

Foto: Medprostor, Miran Kambič


Radi bi vam poslali pismo!

Kajžin novičnik: praktični nasveti, zanimive nepremičnine, dobre prakse.