Bela hiška z modrimi polkni

Bela hiška z modrimi polkni

četrtek, 24. avgust 2023

Vas Pontemieiro se nahaja na zahodni strani doline Vale de Cambra, na območju razpršenih zaselkov, ki zaznamujejo te kraje. Glavne vzdolžne osi te vasi predstavljajo dve cesti in reka Arões, med katere je zagozdenih tistih nekaj objektov, zaradi katerih je tu nastalo naselje. Prav na koncu se ena izmed dveh prometnih ulic dvigne višje nad ostale objekte in zaključi s platojem: tukaj, na privilegirani poziciji, stoji bela hišica z modrimi polkni.

Preden je k projektu pristopil arhitekt André Eduardo Tavares s sodelavcema, je bila hiša zapuščena ter v stanju razpadanja. Kljub temu je bilo na njej moč zaznati sledove pretekle skrbi in vzdrževanja: bel oplesk na fasadi, lesena konstrukcija strehe ter okenski okvirji. Hiša je posajena neposredno na granitno skalo, ki služi kot temelj, in ki so jo graditelji v spodnjem delu pustili vidno. Stene so zgrajene iz klesanih kamnitih blokov.

Podstrešje, namenjeno sušenju in spravilu, je bilo od nekdaj velik in povezan prostor. Tega so se tudi arhitekti želeli držati. Kopalniški del in zložljiva postelja so povezani v kompakten volumen, ves ostali prostor je prost. Enaka ureditev se pojavi tudi v pritličju, kjer se okoli osrednjega kuhinjskega volumna ustvarja večnamenski dnevni prostor.

Bela hiška z modrimi polkni

Ime projekta: Casa de Campo em Pontemieiro

Lokacija: Junqueira, Vale de Cambra, Portugalska

Leto izvedbe: 2018

Glavni arhitekt: André Eduardo Tavares

Sodelavca: Maria Inês Pimentel in Miguel Trigo

Statika: Ana Moura

Fotografije: Arménio Teixeira

Radi bi vam poslali pismo!

Kajžin novičnik: praktični nasveti, zanimive nepremičnine, dobre prakse.