Matic Pantar: Iz starega čebelnjaka v vrtni paviljon

Matic Pantar: Iz starega čebelnjaka v vrtni paviljon

torek, 3. januar 2023

Mala vrtna arhitektura sredi čarobnega vrta v Šiški ima, tako se zdi, vsaj devet življenj. Konstrukcija nekdanjega čebelnjaka je zgrajena iz recikliranih lesenih tramov, ki so bili nekoč del mostu čez Savo v Tacnu pod Šmarno goro. Čebelnjak je najprej stal na neki drugi lokaciji v Šiški, kasneje pa so ga premestili na mesto, kjer stoji še danes. S koncem njegove uporabe za čebelnjak pa se njegova pot ni končala: tramovi so dobili še tretjo – in najbrž ne zadnjo – funkcijo. Arhitekt Matic Pantar se je po posvetu z investitorjem, ki je čebelnjak najprej želel porušiti in na njegovem mestu zgraditi vrtno uto, odločil, da staro konstrukcijo ohrani in jo predela za novi namen.

Med kar 36 različnimi vrstami hortenzij, ki rastejo na tem skrivnem šišenskem vrtu, je tako zaživela nova letna kuhinja z zunanjimi površinami za preživljanje prostega časa v starem čebelnjaku. Stranice, ki so bile sprva namenjene shranjevanju panjev, so danes napolnjene z novimi lesenimi boksi, ki se odpirajo v zunanjost in v sebi skrivajo različne pohištvene elemente. V prvem boksu najdemo kuhinjski pult, v drugem kredenco, v tretjem zofo. Zunanjost in notranjost čebelnjaka se med seboj razlikujeta po barvi: ko se temne stranice čebelnjaka odpro, notranjost zasije v svetli, oljeni vezani plošči, zaradi česar mali objekt spominja na hrošča, ko ta dvigne svoja zunanja krila.

Da bi bilo preživljanje časa v in ob čebelnjaku prijetno v vsakem vremenu, je arhitekt dodal še nadstrešnico, ki prekriva del terase. Naklon njene strehe se odpira proti vrtu in svetlobi, s čimer se novi dodatek vizualno odmika od obstoječega čebelnjaka. V lepi gesti, kot bi si obe strehi med seboj podajali roko, pa stari čebelnjak in novo nadstrešnico povezuje skupni žleb, ki ob deževnem vremenu poskrbi tudi za bogato zvočno kuliso. Obe strehi sta namreč pločevinasti, s tem pa mehkobi kapelj na okoliškem zelenju v kontrapunkt postavljata sproščujoče škrebljanje dežja po pločevini.

Ime projekta: Čebelnjak: vrtna lopa z letno kuhinjo

Avtorji: Matic Pantar (vrtna)

Foto: Ana Skobe

Lokacija: Šiška, Ljubljana

Zaključek projekta: maj 2022

Radi bi vam poslali pismo!

Kajžin novičnik: praktični nasveti, zanimive nepremičnine, dobre prakse.