Studio Contini: Prenova kmetije ob reki Parmi

Studio Contini: Prenova kmetije ob reki Parmi

ponedeljek, 3. oktober 2022

Dve prenovljeni stavbi nekdanje kmetije, ki datirata v 19. stoletje, stojita blizu mlina iz 14. stoletja ob reki Parmi. Že od začetka projekta so se arhitekti iz studia Contini zavzemali za to, da bi s prenovo ohranili duha in značaj obstoječega stavbnega sestava. Kljub temu, da je prenova iz gospodarskega objektov napravila bivališče za družino, je njegov stavbni volumen ostal v enakih gabaritih, prav tako pa so bili uporabljeni tradicionalni materiali za fasado in kritino.

Prvo izmed stavb zaznamuje predvsem prisotnost pokritega hodnika, ki teče vzdolž celotne dolžine stavbe. Prenova poudarja pomembnost tega prostora, notranjost od zunanjosti pa po novem delijo velike hrastove plošče. Iz notranjosti se odpira pogled na vrt, še prej pa na ta hodnik, s čimer se med posameznimi deli prostora ustvarja neprenehna in dinamična povezava. Druga stavba je bila že od začetka namenjena prebivanju, arhitekti pa so ohranili odprtine, surov kamen na fasadi in kritino. Restavriranje sten je potekalo z uporabo tradicionalnih postopkov in apnenega ometa.

Zunanje intervencije so obsegale okrepitev obstoječe zasaditve in utrditev kamnitih zidov ob vodnih kanalih. Pohištvo je del arhitekturne zasnove objekta in ga je oblikoval Marco Contini.

Arhitektura: Studio Contini

Lokacija: Chiastrone de Langhirano, Parma, Italija
Načrtovanje: 2012-2013
Izvedba: 2014
Arhitekt in vodja projekta: Marco Contini
Sodelavki: Sara Chiari, Elisa Paletti
Električne instalacije: Giampaolo Vecchi
Strojne instalacije: Massimo Bocchi
Izvajalci: Architect Franco Piazza
Fotografije: Paola De Pietri, Paolo Lasagni

Radi bi vam poslali pismo!

Kajžin novičnik: praktični nasveti, zanimive nepremičnine, dobre prakse.