Bienale oblikovanja in nove ideje o napredku

Bienale oblikovanja in nove ideje o napredku

ponedeljek, 16. maj 2022

Čez dober teden, 26.5. ob 19. uri, se v Ljubljani odpira bienale BIO27, ki tokrat nosi naslov Supervernakularno. BIO, ki so ga kot bienale oblikovanja prvič organizirali leta 1963, je najstarejši in eden izmed najbolj uveljavljenih evropskih kulturnih bienalov. Vsakokratna izbrana tematika bienala BIO služi kot mednarodna platforma za nove pristope k oblikovanju, s katerimi se prireditev loteva trenutnih perečih tem v lokalnih in globalnih okoljih. Gre za laboratorij in poligon, kjer na oblikovanje gledajo kot na orodje za raziskovanje in ponovno lotevanje vsakdanjega življenja skozi večdisciplinarno in humanistično prizmo.

Klobasa prihodnosti oblikovalke Carolien Niebling. Sadna salama Veganska sadna salama je pripravljena iz svežega in suhega sadja, njena glavna strukturna sestavina pa je moka iz oreškov. Koščki oreškov in cvetov ustvarjajo posebno teksturo. Foto: Younès Klouch

Letošnja tema Supervernakularno izpostavlja oprijemljive oblikovalske rešitve in procese z vsega sveta, ki temeljijo na preizkušenem tradicionalnem znanju in ob svoji implementaciji ne izkoriščajo okolja. »Globalna širitev in gonja za dobičkom na račun planeta sta pospešila podnebno katastrofo in ogromno neravnovesje med človeštvom in naravo. Tema bienala BIO27 Supervernakularno proučuje rastoče in ambiciozno gibanje, ki so ga pri oblikovanju radikalne vizije bolj trdožive in pravične prihodnosti navdihnili vernakularna in avtohtona arhitektura ter oblikovalski običaji po vsem svetu,” je povedala londonska kustosinja Jane Withers, ki je letos zasnovala bienale.

BIO27 Supervernakularno poster: BIO27 Logotip delo Studia Kellenberger-White. Oblikovanje: Studio Kruh in AA, 2022

Kaj pravzaprav pomeni vernakularnost? Izraz je še posebno pogost v arhitekturi in antropologiji, kjer pomeni tiste načine gradnje, običaje in navade, ki so lastni ljudstvu in pri vzpostavljanju katerih ni sodeloval ‘strokovnjak’ za določeno področje. V arhitekturi torej označuje tiste stavbe, ki so jih napravili ljudje sami in ki so nastale kot posledica stoletij eksperimentov, izboljševanj in izkušenj. Današnje oblikovalske prakse v takšnem načinu delovanja prepoznavajo čedalje več vrednosti in potenciala za prihodnost. Na osrednji razstavi bienala v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje MAO v Ljubljani bomo tako našli številne primere projektov, ki jih je kustosinja razdelila v več sklopov: Preizpraševanje tradicij, Preoblikovanje sistemov in infrastruktur ter Spodbujanje skupnosti.

Izris projekta Indus na dvorišču manjšega obrata za barvanje tekstila v Indiji, vizualizacija: Shneel Malik

Poleg osrednje razstave BIO27 obsega tudi Produkcijsko platformo, ki v sodelovanju s CzK predstavlja pet slovenskih interdisciplinarnih skupin pod mentorstvom mednarodno uveljavljenih mentorjev, ki se lotevajo perečih težav s področja lokalnih skupnosti in okolja. Oblikovalski kolektiv Krater se je v sodelovanju z Atelier LUMA (Francija) in BC Materials (Belgija) lotil raziskav arhitekture iz zbite zemlje in bo v prihajajočem poletju ustvaril čajnico na opuščenem gradbišču v središču Ljubljane. Skupina Robida.plus s sedežem v odročni vasici Topolove se je pod mentorstvom oblikovalke in živilske futuristke Carolien Niebling (Nizozemska) podala v “svet žitaric” in pri tem navdih črpala iz bogate slovenske kulturne, kmetijske in kulinarične dediščine ter preoblikovala slovensko tradicijo uporabe ajde. Skupina Pjorkkala pod mentorstvom Shneel Malik (Indija), arhitektke, raziskovalke sonaravnega oblikovanja in socialne podjetnice, se je z ustvarjanjem prototipov za lokalne naravne rešitve lotila težav z onesnaženjem naravnih voda v Sloveniji. Adam Štěch, strokovnjak za arhitekturno zgodovino in soustanovitelj ustvarjalne skupine OKOLO (Republika Češka), je mentor skupine Garnitura, ki novemu občinstvu predstavlja arhitekturno zapuščino priznanega slovenskega arhitekta Jožeta Plečnika, pri čemer se opira na arhitektovo izrazito humanistično vizijo mesta Ljubljane. V skupini Futuring so se lotili celovite revizije bienala Supervernakularno z namenom zmanjšanja njegovega vpliva na okolje.  Pod mentorstvom oblikovalke in strokovnjakinje za trajnostnost Sophie Thomas (ZK) skupina Futuring razvija prosto dostopen komplet orodij, s pomočjo katerega bodo skupine oblikovalcev, ki sodelujejo na bienalu BIO27, lažje osveščale javnost in zmanjšale svoj vpliv na okolje.

BIO27 Produkcijska platforma skupina Prepovedano vernakularno. Delavnica z Atelier LUMA in BC Materials s Kolektivom Krater. Foto: Lin Gerkman / MAO, 2022.

“V nasprotju z našim ekstraktivnim gospodarstvom po načelu “vzemi, izdelaj, zavrzi” so te prakse del regenerativnih sistemov in kultur, ki živijo v sožitju z zemljo in je ne izkoriščajo. Vernakularno na splošno povezujemo s tradicionalno arhitekturo in oblikovalskimi praksami, supervernakularni pristop pa ni nazadnjaški ali regresiven. Razstava Supervernakularno bo na bienalu BIO27 povezala oblikovalce in mislece, ki proučujejo scenarije, ki bodo kot alternativa industrijskim in tehnocentričnim navdihnili inovacije 21. stoletja. Sredi pandemije, obdobja korenitih sprememb in improvizacije, je poziv k raziskovanju kultur in starodavnih modrosti, ki je v sodobni industrijski dobi v večji meri preslišan kot pobudnik za oblikovanje pravičnejše prihodnosti, bolj relevanten kot kadar koli prej,” še dodaja kustosinja Jane Withers.

BIO27 bo pospremil bogat spremljevalni program, del katerega sooblikuje tudi Kajža. Več  razkrijemo kmalu!

Radi bi vam poslali pismo!

Kajžin novičnik: praktični nasveti, zanimive nepremičnine, dobre prakse.