Kajžin bralni seznam: 1. del

Kajžin bralni seznam: 1. del

torek, 28. december 2021

V času dolgih zimskih uric v branje predlagamo izbor strokovnih, poljudnih in leposlovnih knjig s področij prenove, okoljevarstva in življenja z naravo.

Živa Deu: Prenova stanovanjskih stavb

Založba Kmečki glas, 2019

Obvezno banje za vsakogar, ki si želi v letu 2022 začeti s prenovo stare hiše. Živa Deu, arhitektka in dolgoletna profesorica na Fakulteti za arhitekturo v Ljubljani, na pregleden in dostopen način predstavi različne stavbne elemente ter njihove najpogostejše poškodbe in predlaga načine za sanacijo.

Tomaž Grušovnik: Odtenki zelene. Humanistične perspektive okoljske problematike.

ZRS Koper, 2011

Kljub temu, da smo v svojem odnosu do narave načeloma dobronamerni, je smiselno o njem bolj poglobljeno razmisliti, saj nas morda preseneti implicitna vzvišenost nad naravo, ki je pri sebi nismo pričakovali. Filozof Grušovnik v tej knjigi popisuje razmisleke o odnosu med človekom in naravnim okoljem od Davida Huma dalje ter razvije svoj lasten pristop k mišljenju o okoljski problematiki.

The Rural

Uredili: Myvillages

MIT Press, 2019

Zbornik besedil o konceptu ruralnega v današnjem svetu lahko ponudi odličen vstop v razmišljanje o preseganju dihotomije med podeželskim in urbanim. Zbornik so v nekaj zaporednih jutranjih oddajah prebirali na Radiu Robida, ki ga tudi sicer priporočamo v posluh: tam lahko besedilom iz zbornika The Rural prisluhnete v zvočni obliki.

Nataša Kramberger: Primerljivi hektarji

LUD Literatura, 2017

Pisateljica in kmetica Nataša Kramberger deluje med Berlinom in Jurovskim dolom, kjer vodi kmetijo in društvo Zelena centrala. V romanu Primerljivi hektarji opisuje izkušnjo pripovedovalke, mlade prevzemnice kmetije, ki se iz velemesta preseli nazaj na podeželje in odkriva, kako sta med seboj na videz ločena svetova v resnici prepletena.

Giacomo D´Alisa, Federico Demaria, Giorgos Kallis. Odrast: besednjak za novo dobo

Studia Humanitatis, 2019

Kljub temu, da se zdi odrast ena izmed redkih smiselnih načinov za reševanje več problemov sodobnega sveta hkrati, je koncept v javnosti še vedno le slabo poznan. Knjiga osvetli nekatere najpomembnejše vidike odrasti in bralca opremi z znanjem za vpeljevanje odrastniških načel v lastnem življenju.

Robin Wall Kimmerer: Braiding Sweetgrass

Milkweed Editions, 2014

Robin Wall Kimmerer je ameriška profesorica botanike in pripadnica plemena Potawatomi. V knjigi Braiding Sweetgrass opisuje odnos ameriških staroselcev do rastlin in tradicionalne načine vzpostavljanja odnosa do sveta. »Znanje starih ljudstev in zahodna znanost sta oba močna načina vedenja, ko pa ju prepletemo, si lahko predstavljamo bolj radosten in pravičen odnos do Zemlje,« pravi avtorica.

Bernard Rudolfski: Architecture Without Architects

MoMA, 1964

Revolucionarna razstava arhitekta Bernarda Rudolfskega z naslovom Arhitektura brez arhitektov je v času splošnega prostorskega obrata vernakularni arhitekturi ponudila legitimnost, ki je do tedaj ni uživala. V monografiji, ki je razstavo spremljala, avtor izpostavlja primere iznajdljive in trpežne tradicionalne arhitekture z vsega sveta.

Naslovna slika: Karl Schleicher, Der Bücherwurm, cca 1859

Radi bi vam poslali pismo!

Kajžin novičnik: praktični nasveti, zanimive nepremičnine, dobre prakse.