Studio Nada: Stari mlin

Studio Nada: Stari mlin

ponedeljek, 8. januar 2024

Predstavljamo projekt prenove starega mlina v Bolgariji, ki je med nominiranci za letošnje arhitekturne nagrade Mies van der Rohe.

Stari mlin na začetku vasi Karpačevo v Bolgariji je bil leta 1933 pravzaprav zgrajen v sosednji vasi, nato pa so ga kmalu razstavili in prenesli na sedanjo lokacijo. Po zaprtju je bil nekaj časa zapuščen in je močno propadal. Leta 2019 pa se je lokalno združenje planote Devetaki (Devetaki Plateau Association) odločilo, da ga ponovno uporabi in spremeni v majcen kulturni center – pri tem so se povezali z mladim bolgarskim arhitekturnim birojem Studio Nada.

Prenova se je ravnala po trenutnih smernicah: ohraniti čimveč obstoječe materije in konstrukcije, ki je še uporabna, tisto, ki ne ustreza več novi viziji, uporabiti drugje, sodobne intervencije pa v čim večji meri ločiti od izvirnega tkiva. Pri tem sta se arhitekta Georgi Sabev in Antonina Tritakova opirala predvsem na dve ključni besedi: to sta kontrast in ravnotežje. Kovinski elementi v beli barvi predstavljajo kontrast grobi leseni konstrukciji. Njihova mrežasta, prosojna struktura v odnosu do zgodovinskih elementov predstavlja začasnost sedanjosti – le eno izmed plasti časa, ki zaznamujejo to dolgoživo stavbo. »Poigravanje s starim in novim, temnim in svetlim, ‘čistim’ in ‘umazanim’ ustvarja posebno atmosfero harmonije in ravnovesja, spoštljive do avtentičnega duha tega kraja,« pravita arhitekta.

Trinadstropna konstrukcija je danes v povečini nespremenjenem stanju, tam, kjer je bilo to zaradi varnosti potrebno, pa so jo okrepili. Prvo nadstropje se programsko deli v tri sklope: informacijsko točko, majhno kuhinjo in skupni prostor, kjer se lahko srečujejo vse generacije. V drugem nadstropju se nahaja večnamenski prostor za kulturne prireditve, tečaje in predavanja, pa tudi co-working. Vsi tehnični prostori – sanitarije, skladišča in prostori za izposojo koles – se nahajajo v pritličju.

None

Lokacija: Karpačevo, Bolgarija

Leto zaključka projekta: 2022

Arhitektura: Studio Nada

Avtorja: Georgi Sabev; Antonina Tritakova

Električne instalacije: Greta Goranova

Statika: Robertina Petrova

Površina: 550 m2

Strošek prenove: 200 €/m2

Naročnik: Devetaki Plateau Association

Fotografije: Todor Todorov

Stanje pred prenovo:

Radi bi vam poslali pismo!

Kajžin novičnik: praktični nasveti, zanimive nepremičnine, dobre prakse.