Tacheles: Od veleblagovnice prek kulture do luksuznih stanovanj

Tacheles: Od veleblagovnice prek kulture do luksuznih stanovanj

sreda, 28. september 2022

Tacheles je ime, ki v Berlinu še danes buri duhove. Stavbo, ki je nastala kot mestna veleblagovnica, je po padcu zidu zavzel umetniški kolektiv, danes pa na njenem mestu nastaja poslovno-stanovanjska stavba.

Stavba na Oranienburgerstraße v tedanji judovski četrti je bila zgrajena med leti 1907 in 1908 kot veleblagovnica, njeno izgradnjo pa je načrtovala pisarna Franz Ahrens. Nakupovalne arkade so imele vhod z obeh strani stavbnega bloka in so tvorile pasažo, zato se je stavba najprej imenovala Friedrichstraßenpassage. Petnadstropni volumen je bil zgrajen iz armiranega betona in je vključeval veliko rebrasto kupolo. Stavba se navadno prišteva med zgodnje primere modernizma, vendar izkazuje tako vplive klasike kot gotske arhitekture. Stavba je zanimiva tudi zaradi vgrajenega lastnega sistema pnevmatske cevi, ki je služila za pošiljanje pošte in drugih gradiv sem in tja po stavbi.

Po dvakratni prodaji in neuspelem življenju v vlogi veleblagovnice so stavbo leta 1914 prodali na dražbi. Med leti 1914 in 1924 je samevala, nato pa so jo nekaj let uporabljali kot razstavišče nemškega izdelovalca električnih aparatov in preimenovali v Haus der Technik. Proti koncu medvojnega obdobja so stavbo za svoja zborovanja uporabljali člani nacistične stranke, kasneje pa je postala celo glavna pisarna SS.

V letih 1969 in 1977 je stavba doživela dve negativni statični oceni, zato so jo deloma porušili. Ob koncu osemdesetih let je bila načrtovana rušitev v celoti, vendar je to preprečil umetniški kolektiv, ki je stavbo zavzel in jo preimenoval v Kulturhaus Tacheles. Na njihovo pobudo so izvedli še eno statično presojo, ki je stavbi prisodila večjo stabilnost, Tacheles pa je bil tudi zaščiten kot kulturni spomenik. Sledilo je obdobje največjega razcveta – v devetdesetih letih je Tacheles postal močno kulturno središče, kjer so se zbirali, ustvarjali in prebivali umetniki in aktivisti. Vendar je do leta 2010 med prebivalci Tachelesa prihajalo do čedalje večjih trenj, nazadnje pa je lastnik stavbe, HSH Nordbank, v letih 2011 in 2012 umetnike in aktiviste izselil.

Leta 2014 je stavbo kupilo ameriško podjetje, nov razvojni korak in ponovno pozidavo stavbnega bloka pa so načrtovali priznani arhitekti Herzog & de Meuron. Nova zasnova v veliki meri upošteva pretekli tlorisni odtis stavbe, interpretira pa tudi njeno konstrukcijsko logiko in fasado. S tem, zapišejo arhitekti, upošteva gosto prisotno zgodovinsko tkivo mesta, ki je v Berlinu morda prisotno bolj kot kjerkoli drugje. Kljub kakovostni arhitekturni in urbanistični zasnovi se poraja vprašanje, ali nekdanji Tacheles (danes Am Tacheles) mestu res služi bolje kot hibridna stavba nadstandardnih stanovanj, poslovnih programov in inscenirane kulture, kot prostor avtonomne iniciative meščanov samih.

Vizualizacija: Herzog & de Meuron, vir: Archdaily

Lokacija: Oranienburgerstraße – Friedrichstraße

Leto izgradnje: 1907

Arhitektura: Pisarna Franz Ahrens

Zapis je nastal na rezidenci Ministrstva za kulturo v Berlinu kot del projekta arhitektke Ajde Bračič z naslovom Palimpsestno mesto. Projekt se ukvarja z zgodovino prezidav in preobrazb Berlina in njegovih stavb ter v njej išče navdihe in zglede za ravnanje s stavbami pri nas.

Radi bi vam poslali pismo!

Kajžin novičnik: praktični nasveti, zanimive nepremičnine, dobre prakse.