Michael Meier Marius Hug Architekten: Hiša s skednjem

Michael Meier Marius Hug Architekten: Hiša s skednjem

Prenova kmečke hiše in nadomestna gradnja skednja

ponedeljek, 13. december 2021

V Schwamendingenu, predelu Züricha, ki se je razvil iz nekdanje vasi, je med novogradnjami ostala stara kmečka hiša s skednjem. Arhitekti iz pisarne Michael Meier Marius Hug Architekten so stanovanjsko hišo prenovili, skedenj pa rekonstruirali v istih gabaritih, a s popolnoma novo podobo.

Kmečka hiša je po prenovi znova namenjena bivanju, ohranjen je tudi njen izviren tloris. Najbolj kakovostni primeri elementov izvirne opreme – lesene obloge, vrata in lončena peč – so bili prav tako restavrirani in ohranjeni. Med izvajanjem prenove so avtorji na stenah naleteli na sloje preteklih ometov in papirnatih tapet, ki so jih arhitekti reinterpretirali skozi izbiro barvne lestvice notranje opreme. Notranjost kmečke hiše zaznamuje topel odtenek beline, dopolnjen z naravno barvo lesenega poda in pastelnimi odtenki koralne in zelene. Stoletja stara hiša je zaživela kot igriv in drzen dom za 21. stoletje.

Ob hiši je že od samega začetka stal lesen skedenj, ki pa je bil ob začetku prenove v ruševinskem stanju. Arhitekti so v istih tlorisnih gabaritih zasnovali nov objekt iz macesnovega lesa, ki se na fasadi poigrava z reinterpretacijo tradicionalnih lesenih detajlov. Pet prečnih tramov deli skedenj na štiri segmente, ki so bili prisotni že v prvotni zgradbi. Objekt je zaživel kot javni prostor, namenjen kulturnim prireditvam in druženju.

Izvedba: 2009/10

Naročnik: Gradbeni urad mesta Zürich

Arhitektura: Michael Meier und Marius Hug Architekten AG Zürich

Projektna ekipa: Marius Hug, Michael Meier, Jürg Riedl, Christiane Illing

Christina Sulzer, Louis Wangler (cand.)

Površina: hiša 412m2, skedenj 207m2

Gradbeni nadzor: Caretta Weidmann Baumanagement AG, Zurich

Konstrukcije: Makiol+Wiederkehr, Beinwil am See; Synaxis AG, Zurich

Električne instalacije: Kuratli Elektroplan, Zurich

Izvajalci: TEWE, Zurich

Statika: BWS Bauphysik AG, Winterthur

Fotografije: Roman Keller

Radi bi vam poslali pismo!

Kajžin novičnik: praktični nasveti, zanimive nepremičnine, dobre prakse.