Jasna Štrukelj Gmür, Gabriel Gmür & StripLab: Hiša v hiši

Jasna Štrukelj Gmür, Gabriel Gmür & StripLab: Hiša v hiši

sreda, 16. marec 2022

Kako prenoviti hišo, ki je zaradi starosti in dotrajanosti že skoraj povsem neprimerna za predelavo in potrebuje celovito sanacijo? Kaj, če obenem investitorko na to hišo vežejo dragoceni spomini iz otroštva, zato si želi ohraniti njen značaj in podobo? Švicarsko-slovenska arhitekturna naveza se je odločila za enega izmed preverjenih, a zato nič manj vznemirljivih in uspešnih pristopov k reševanju zagate: zgradili so hišo v hiši.

Hiša je del domačije na obrobju Črnomlja, ki jo poleg stanovanjske stavbe sestavljata še gospodarski objekt in kozolec toplar. Prvi posegi v okviru projekta so zajemali odstranitev vsega balasta, prizidkov in garaže, ki so se na hiši nabrali skozi desetletja uporabe. Odstranjena je bila tudi celoten južni obodni zid, ki zaradi poškodb ni bil več primeren za sanacijo. Na lokaciji so tako na koncu ostali le trije opečni obodni zidovi, ki so očrtovali prostor nekdanje hiše. V to lupino so arhitekti nato vstavili novo masivno leseno konstrukcijo, ki danes predstavlja dejanski ovoj bivalne stavbe. Med leseni in opečni sloj je bila nato vpihana izolacija iz lesnih vlaken.

Veliko premisleka pri prenovi je veljalo temu, kako hišo usposobiti za udobno sodobno bivanje in hkrati ohraniti nekatere poglavitne značilnosti, ki jih je investitorka ohranila v spominu. Tlorisna razporeditev v hiši se je zato le malo spremenila. »Nekdaj si v hišo vstopil preko cvetličnega vrta v ozko vežo. Od tam so vodila vrata v prostore spalnic, kuhinjo in shrambo, kasneje preurejeno v kopalnico. Z zasnovo smo želeli ohraniti investitorkin spomin na rojstno hišo, zato zasnova objekta ohranja glavno delitev na prvo in zadnjo hišo, pri čemer smo zasnovali kuhinjo s pultom za druženje kot centralni prostor druženja ter medsebojno povezali vse prostore pritličja,« povedo arhitekti.

Sanacija in zaščita obodnih zidov v kombinaciji z gradnjo nove nosilne konstrukcije lahko predstavlja zanimiv in uspešen način za prenovo obstoječih dotrajanih hiš in celo ruševin. Rezultat je stavba, ki ne odstopa bistveno od značilnosti lokalne kulturne krajine, obenem pa ponuja vse prednosti in tehnološke rešitve današnje arhitekture.

Ime projekta: Hiša v hiši

Lokacija: Črnomelj

Leto načrtovanja: 2014-2017

Leto izvedbe: 2018 – 2019

Fotografije: Arhiv biro STRIP LAB d.o.o.

POVRŠINE (v m2)

Klet: 31,00 m2

Pritličje: 81,00 m2

Nadstropje: 63,00 m2

Parcela: 400,00 m2

Pozidana površina: 81,00 m2

Arhitektura: Jasna Štrukelj Gmür, Gabriel Gmür (Švica), Manca Starman, Jure Henigsman, (Slovenija)

Radi bi vam poslali pismo!

Kajžin novičnik: praktični nasveti, zanimive nepremičnine, dobre prakse.